Isparta’da Emniyet Ekipleri Metruk Binaları Denetledi Isparta’da Emniyet Ekipleri Metruk Binaları Denetledi

TÜBİTAK desteğiyle hayata geçirilen bu teknoloji, şeker hastalığının takibinde devrim niteliğinde bir adım atılmasını sağlıyor.

Proje, İzmir'deki Dokuz Eylül Üniversitesi, Bakırçay Üniversitesi ve İzmir Ekonomi Üniversitesi'nden bilim insanları tarafından başlatıldı. Bilim insanları, cep telefonlarına takılabilen bir "glukometre probu" geliştirdi. Parmaktan alınan kan örneğiyle kan şekeri ölçümü yapabilen cihaz, cep telefonu şarj girişine bağlanarak verileri uygulama üzerinden anında doktor veya hastaneye iletme imkanı tanıyor.

Cihaz, şeker hastalarının daha hızlı bir şekilde sağlık profesyonelleriyle iletişim kurmalarını sağlayarak, doğru ve anlık veri paylaşımıyla tedavi süreçlerini kolaylaştırmayı hedefliyor. Proje, TEKNOFEST 2024 Akdeniz’de “İnsanlık Yararına Teknoloji Yarışması Sağlık ve İlk Yardım” kategorisinde ikincilik ödülünü kazandı ve "en iyi sunum" ödülüne layık görüldü.

Prototip aşamasında olan cihazın, laboratuvar testleri ve izin süreçlerinin ardından kullanıma sunulması planlanıyor. Dokuz Eylül Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Dilek Büyükkaya Besen, cihazın taşınabilir olmasını ve cep telefonlarıyla entegre şekilde çalışmasını amaçladıklarını belirterek, şeker hastalarının yaşam kalitelerini artırmayı hedeflediklerini ifade etti.

Sağlık profesyonelleri, cihaz sayesinde hastalarının verilerini anlık olarak takip edebilecek ve hızlı bir şekilde danışmanlık hizmeti sunabilecek. Proje, şeker hastalığı tedavisinde önemli bir adım olarak sağlık teknolojilerinde yenilikçi bir çözüm sunmayı amaçlıyor

Kaynak: Haber Merkezi