Kırsal kalkınma destek hibe başvurusunda bulunacak çiftçilerin başvurabileceği makine ekipman listesinin yayınlandığını belirten Selçuk, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülen projede yüzde 50 hibeli olarak 64 farklı tarım makinesinin alınabileceğini ifade etti.
Projenin, tarım, hayvancılık, ormancılık, gıda ve su ürünleri alanlarında eğitim veren üniversitelerin fakülte ve meslek yüksekokulları ile Millî Eğitim Bakanlığı'na bağlı tarım, hayvan yetiştiriciliği ve sağlığı, laboratuvar hizmetleri ve gıda teknolojisi alanlarında eğitim veren lise ve dengi okullardan mezun gençlere yönelik olduğunu açıkladı.
Selçuk, projenin genç nüfusun istihdamına katkı sağlamak ve tarımsal üretimde verimliliği artırmak amacını taşıdığını söyledi. Ayrıca, projenin kırsal alanda tarımsal üretim yapan işletmelere örnek oluşturarak tarımın modernize edilmesine katkı sağlamayı amaçladığını ifade etti.
Projenin ilk olarak 2020 yılında 4 pilot ilde (İzmir, Amasya, Düzce ve Mardin) uygulandığını belirten Selçuk, başarılı sonuçların alınmasının ardından 2022-2024 yılları için 81 ilde uygulanmaya başlandığını söyledi. Projeye başvuruda bulunanların genel şartlara uygun olması gerektiğini ifade eden Selçuk, projede puanlama kriterlerinin mezuniyet durumu, sosyal güvence, yaş aralığı gibi faktörlere dayandığını açıkladı.
Selçuk, 2023 yılında projeye yapılan bazı yenilikleri de paylaşarak, önceki yıllarda projeden yararlanamayan Millî Eğitim Bakanlığı'na bağlı tarım, hayvan yetiştiriciliği ve sağlığı, laboratuvar hizmetleri ve gıda teknolojisi alanlarında eğitim veren lise ve dengi okullardan mezun olanların da projeye başvuru yapabilmesinin sağlandığını belirtti. Projenin dinamik bir yapıya sahip olduğunu ve kullanıcı geri bildirimlerine göre sürekli olarak iyileştirmeler yapıldığını vurgulayan Selçuk, projenin gençlerin kırsal alanda istihdamını artırmayı hedeflediğini ifade etti.
Haber/ Nadir Öngören