Isparta Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Hüseyin Karaca esnaf, sanayici ve KOBİ’ler için çok önemli açıklamalarda bulundu.
2025 yılından itibaren Mali Müşavirlerin iş yükü en az 3 – 4 kat artacağını belirten ISMMMO Başkanı Hüseyin Karaca, “Yeni yılda mali müşavirler, mükellef sayılarını azaltarak takip edebileceği kadar dosyaya bakmak ve günün koşullarını göz önüne alarak ücretlerinde ciddi bir güncelleme yapmak zorunda kalacaklar” dedi.
Başkan Karaca yaptığı açıklamada; “2025 yılı itibariyle yapay zekâ ile denetimlerin ve incelemelerin daha etkin yapılacak olması, Muhasebe işlemlerine gerekli önemi vermeyen, Ticari işlemlerinde Muhasebeye veri akışı konusunda aksaklık olan işletmeler çok ciddi sıkıntıya gireceklerdir.
Önceleri Vergi ayı denildiği zaman MART ayı bilinirdi. Mart ayı gelince her esnaf Muhasebeciye gider hesabını, kar/zararını, vergisini hesaplatır ve Muhasebecisinin düzenlediği Beyannamesini Vergi Dairesine Tahakkuk ettirerek vergi ödemesini yaptırırdı. Vergi ayı olan Mart ayında başka yere çek-senet verilmez, başka borca girilmezdi. Çünkü o ay vergi ödeme ayı idi. Muhasebecilerde Mart ayına hummalı bir şekilde hazırlanırdı.(Muhasebecilerde Mart ayı gelirken sanki düğüne derneğe hazırlanır gibi hazırlanılırdı.) Muhasebeciler ve Mali Müşavirler açısından artık o günler çok geride kaldı.
Niçin geride kaldı;
- Her ay ortalama 15 ayrı vergi bildirim ve beyannamenin verilmesinden sorumlu
- Onlarca Vergi ve Beyanname uygulamaya sokularak şimdilerde neredeyse her gün bir verginin beyanının ve ödemesinin son günü,
- Dijital dönüşüme çok hızlı bir geçiş yapıldı. Artık 2025 yılı itibariyle Bilanço usulüne göre tutulan defterlerin tamamı (1.Sınıf Mükellefler, Şirketler, Kooperatifler vb.) E-Defter uygulamasına tabi tutuldu.
- Adı Geçici vergi olan fakat bir türlü geçmeyen ve bitmeyen Geçici vergileri tahakkuk ettirmeye devam etmekte iken bir de ENFLASYON MUHASEBESİ 2024 yılı itibariyle uygulamaya tekrar girdi.
- 2 Ağustos 2024 tarihinde Maliye Bakanlığı tarafından vergi cezalarının 3 kat artırılmış olmasını, bundan sonra denetimlerin yoğunlaşacağı şeklinde değerlendirmekteyiz.
- 2024 yılı ortasından itibaren banka hesaplarının maliye tarafından incelenmesi 2025 yılında katlanarak devem edecektir.
- 2025 yılında Günlük Kazanç Tespiti uygulaması ile denetimler farklı bir boyuta taşınacaktır.
- 2025 yılından itibaren ticaret şirketleri açısından Asgari Kurumlar Vergisi % 15 uygulanacaktır ve bu Mali Müşavirlere ayrı bir iş yükü anlamına gelmektedir.
- 2025 yılında E- Ticaret işlemlerinden % 1 stopaj kesintisi ve bunun takibi Mali Müşavirlerin yoğunluğunu artıracaktır.
- Her geçen yıl kapsamı genişleyen KDV TEVKİFATI uygulamasının, takibinden tahakkukuna ödenmesinden kaydedilmesine kadar yaşanan süreç muhasebe bürolarına ciddi iş yükü getirmiştir.
- Her geçen gün değişen mali uygulamaların takip edilip vergi mükellefleri açısından uygulanmasının sağlanması zaten yoğun iş yükü altında ezilen muhasebe büroları için ciddi bir külfet getirmektedir.
Değişen düzen ile birlikte 2025 yılından itibaren Mali Müşavirlerin iş yükü en az 3 – 4 kat artacaktır. Aylık iş yükü zaten fazla olan Mali Müşavirler yeni düzen ile birlikte her 3 ay’da bir Enflasyon Muhasebesi yapacak, Bilanço ve Gelir Tablolarını düzenleyecek ve Geçici Vergi Beyanlarını yaptıktan sonra Gelir İdaresine her işletmenin Aylık veya 3 Aylık dönemlerinde Berat yüklemelerini yaparak bütün işlemlerini Dijital ortamda gerçekleştireceklerdir. Tüm bu işlemleri yapması yeterli olmayıp maliyenin çalışmayan sistemleri ile mücadele etmesi ayrı bir olumsuzluktur. Bütün bu olumsuzluklar neticesinde birçok muhasebe bürosu ilgilendiği dosya sayısını azaltma yoluna gitmektedir. Burada İşletmelerden Muhasebeye veri akışının sağlıklı ve zamanında yapılması çok büyük önem taşımaktadır.
Mali Müşavirlerin işlerini daha sağlıklı bir şekilde yapabilmesi, Haklı ve İnsani taleplerimizin ivedilikle hayata geçirilmesi için ülke genelindeki haykırışımızın bir an önce karşılık bulması gerekmektedir. Dijital dönüşümle birlikte Kamu’nun birçok işi tarafımıza yüklenmiştir. Ülke ekonomisinin zor durumda olması nedeniyle Mali İdarenin Ekonomiyi düzeltme amaçlı vergi denetim ve vergi çeşitliliği ile cezalarda artışa yönelmesi, vergi cezalarının gelir kaynağı olarak görülmesi Mali Müşavirleri, Esnaf ve Sanayicileri zor duruma soktuğu gibi Ülke Ekonomisine uzun vade de katkıdan fazla olumsuz etkilerinin olacağı aşikardır.
Tüm bu gelişmelerden sonra Mali Müşavirler eskiye oranla yeni düzende 2025 yılından itibaren en az 3 – 4 kat fazla çalışmak zorunda kalacaklardır. Mali Müşavir meslektaşlarımızda zor günler geçirmektedirler. Pandemi döneminden bu yana Meslektaşlarımız maddi ve manevi açıdan zor durumlarda kalmışlar, ekonomik anlamda işletmelerin en düşük maliyet kalemi olmuşlar, Nitelikli iş gücü eksikliği ile birlikte personel maliyetleri, teknoloji yazılım maliyetleri çeşitlenerek artmış, sözde E-Dönüşümle azalacağı belirtilen kırtasiye ve genel gider kalemleri çok hızlı bir artış göstermesine rağmen 2020 yılından bu yana Ücret tarifemiz benzer Meslek Erbaplarına kıyasla %338 daha az artırılmıştır.
Mevcut düzende tüm bu işlerin belirli bir zaman diliminde ve mevcut iş gücüyle yapılmasının mümkünatı yoktur. Haklı olarak 2025 yılı itibariyle Mali Müşavirler Mükellef sayılarını azaltarak takip edebileceği kadar dosyaya bakmak ve günün koşullarını göz önüne alarak ücretlerinde ciddi bir güncelleme yapmak zorunda kalacaklardır.
Bu açıklamalardan sonra Muhasebenin, Muhasebecinin ve Mali Müşavirin ne denli öneme haiz oldukları bir kez daha ortaya çıkmaktadır. Önemli olan Mali Müşavirlere verilen ücretin miktarı değil, Mali Müşavirlerden alınan hizmetin kalitesi olmalıdır. Hem Vergi Mükellefleri hem de Meslektaşlarım için bir kez daha vurgulamak isterim ki; Hizmette kalite Ücrette kaliteyi getirir. Atalarımız ne güzel söylemiş ‘Ucuz etin yahnisi yavan olur diye…” ifadelerine yer verdi.