Süleyman Demirel Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi, Elektrik-Elektronik Mühendisliği Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Geçin, deprem anında ve sonrasında etkin arama-kurtarma faaliyetlerini desteklemek amacıyla “Akıllı Sensör Teknolojisi Kullanan Deprem İzleme Sistemi-DEPAR” isimli bir proje geliştirdi. 

TÜBİTAK-AFAD 1001-UDAP Ulusal Deprem Araştırmaları Programı Ortak Çağrısı kapsamında destek almaya hak kazanan DEPAR, deprem sonrasında meydana gelen bina yıkıntılarında enkaz altında kalan depremzedelerle arama-kurtarma ekipleri arasında sesli iletişim imkânı sunarak, enkaz altındaki canlılığın tespitine katkıda bulunmayı hedefliyor. 

Kurtarma süreçlerinin hızlandırılmasını ve etkili bir şekilde yönetilmesini kolaylaştıracak projeye ilişkin detayları paylaşan Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Geçin, mevcut betonarme binaların olası bir deprem anında yıkılma durumlarına karşı kritik bir çözüm sunduğunu belirtti. Dr. Öğr. Üyesi Geçin, “DEPAR bünyesinde binaların içinde bina kütle merkezine en yakın kolon üzerine yerleştirilecek bina tipi cihazları (BTC), binanın en üst katına ya da çatısına yerleştirilecek koordinatör tipi cihazları (KTC), bu cihazların gönderdiği verileri alan merkez üniteyi (MÜ), olası bir deprem sonrasında meydana gelen yıkıntıda enkaz altında kalan cihazlar ile uzaktan haberleşme sağlayan enkaz haberleşme cihazlarını (EHC) barındırmaktadır. DEPAR bünyesinde yer alan tüm cihazlar deprem öncesi, deprem esnası ve sonrasında aktif olarak çalışacaktır. DEPAR deprem esnasında ve hemen sonrasında kurulu olduğu binalardaki cihazlardan aldığı verileri merkez ünitede toplayarak entegrasyonun yapılacağı Afet Yönetim ve Karar Destek Sisteminde (AYDES) veri girişi sağlayabilecek. Bu sayede anlık olarak hangi binaların yıkıldığı ve binalarda yaşayan kişi sayısına göre muhtemel göçük altında kalan depremzede sayısı bilinebilecek ve bu bilgiler ışığında AFAD bünyesinde yer alan kurtarma personel ve ekipmanları depremin meydana getirdiği yıkımın yoğun olduğu bölgelere hızlı ve verimli bir şekilde yönlendirilebilecektir.” dedi.

Taklit ve Tahşiş Listesine Dondurma Firması Eklendi Taklit ve Tahşiş Listesine Dondurma Firması Eklendi

Projede, Prof. Dr. Selçuk Çömlekçi ile Yüksek Mühendis Aşkın Savran araştırmacı olarak yer alıyor.

Kaynak: SDÜ Bülten