İlimizin depreme yönelik hazırlık çalışmalarının gözden geçirilmesi ve alınması gereken tedbirlerin kapsamlı bir şekilde değerlendirilmesi amacıyla, 13-14 Haziran 2023 tarihlerinde Depreme Dirençli Isparta Çalıştayı gerçekleştirilmişti. Önceki toplantıda alınan kararların ardından yapılan çalışmaları değerlendirmek üzere Isparta Valiliği’nde Vali Aydın Baruş başkanlığında Depreme Dirençli Isparta Çalıştayı Değerlendirme Toplantısı gerçekleştirildi.
Toplantı sonrasında önemli açıklamalarda bulunan Vali Baruş konuşmasına, depremlerin tarih boyunca insanlığın karşı karşıya kaldığı en ciddi tabii afetlerin başında geldiğini ve depremlerin, özellikle ekonomik büyüme üzerinde negatif etkisi olan, sosyal açıdan da toplumlar üzerinde derin olumsuz izler bırakabilen ve ülke ekonomisine de ciddi hasar veren felaketler olduğunu söyleyerek başladı.
“TOPLUMSAL BİLİNCİ DİRİ TUTMAK HAYATİ ÖNEM TAŞIMAKTA”
Vali Baruş konuşmasına şöyle devam etti. “ Deprem sonrasında meydana gelen ölümler, yaralanmalar, mülk kayıpları, sosyal dengesizlik, kaynak kıtlığı ve ekonomik kayıplar depremden etkilenen insanlar ve ülkeler üzerinde büyük olumsuzluklar ortaya çıkarabilmektedir. Bir depremin ne zaman ve nerede olacağının tam olarak bilinmesi maalesef mümkün değildir. Bu nedenle, deprem sonrasında meydana gelen kayıp ve zararları en aza indirebilmek için önceden hazırlıklı olmak, gerekli tedbirleri almak ve bu konuda toplumsal bilinci diri tutmak hayati önem taşımaktadır.
“YAŞANAN OLUMSUZLUKLARDAN DERS ALMAK SON DERECE ÖNEMLİ”
Ülkemizde son yıkıcı depremler 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelmiştir. Merkez üssü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi olan ilk deprem saat 04:17’de 7.7 büyüklüğünde, merkez üssü Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesi olan 7.6 büyüklüğündeki ikinci deprem ise aynı gün saat 13:24’te meydana geldi. Resmi rakamlara göre, bu depremler nedeniyle 50.783 kişi hayatını kaybederken 115.353 kişi yaralanmış ve 37.984 binanın yıkıldığı raporlanmıştır. Türkiye gibi depremleri sürekli yaşayan ülkelerde, geçmişte meydana gelmiş büyük depremlerle ilgili bilgilere ulaşılarak yaşanan olumsuzluklardan ders almak, bundan sonraki depremlerde meydana gelebilecek maddi zarar ve can kayıplarını en aza indirmek bakımından son derece önemlidir.
“ ISPARTA NÜFUSUNUN YAKLAŞIK % 93’ÜNDEN FAZLASI 1. DERECE DEPREM BÖLGESİNDE”
Isparta İlimiz, 475 yıllık tekrarlanma periyoduna karşılık gelen ivme değerleri ile hazırlanan Türkiye deprem riski dağılım haritasında genel olarak birinci derecedeki deprem kuşağı üzerinde yer almaktadır. Isparta nüfusunun yaklaşık % 93’ünden fazlası 1. derece deprem bölgesinde, % 7 civarında bir oranı da 2. derece deprem bölgesinde yaşamaktadır. 1 Ocak 2019 tarihinde de yürürlüğe giren Türkiye Deprem Tehlike Haritasında da Isparta İlimizin en büyük ivme değerlerinin yüksek olduğu görülmektedir. İlimizin deprem haritalarındaki risk durumu ve ülkemizde yaşanan son büyük depremlerin meydana getirdiği kayıplar da dikkate alınarak yapılan değerlendirmeler sonucunda; depreme yönelik hazırlık çalışmalarının gözden geçirilmesi ve alınması gereken tedbirlerin kapsamlı bir şekilde değerlendirilmesi amacıyla, konuyla ilgili kurum ve kuruluş temsilcilerin katılımıyla 13-14 Haziran 2023 tarihlerinde Depreme Dirençli Isparta Çalıştayı gerçekleştirilmiştir.
“HAZIRLIK ÇALIŞMALARININ ETKİLİ VE BAŞARILI OLABİLMESİ KURUMLAR ARASI İŞBİRLİĞİNİ ZORUNLU KILMAKTADIR”
Deprem gibi etki sahası son derece geniş ve meydana getirdiği olumsuz sonuçların büyük kayıplara neden olduğu tabii afetlere yönelik hazırlık çalışmalarının etkili ve başarılı olabilmesi kurumlar arası işbirliğini zorunlu kılmaktadır. Kurumlar arası işbirliği, bilgi ve kaynak paylaşımını kolaylaştırır, farklı kurumların uzmanlık alanlarından gelen bakış açıları ile depreme hazırlık için kapsamlı ve dengeli bir şekilde önlem almaya yardımcı olur. Aynı zamanda, işbirliği sayesinde depreme hazırlık sürecinin etkin bir şekilde yönetilmesi ve olası sorunların çözümü daha hızlı gerçekleşir. Farklı kurumların güçlerinin birleştirilerek daha yaşanabilir ve sürdürülebilir şehirler inşa edilmesi mümkündür. Bu işbirliği sayesinde, gelecek nesiller için daha iyi bir çevre ve yaşam kalitesi sağlanabilir.
“ISPARTA ŞEHİR MERKEZİ İÇİN ÖNCELİKLE KENTSEL DÖNÜŞÜM STRATEJİSİNİN UYGULAMAYA GEÇİRİLMESİ HAYATİ ÖNEM ARZ ETMEKTEDİR”
Günümüzde hızla artan nüfus ve buna bağlı konut ve yaşam alanları ihtiyacı, insan faaliyetlerinin olumsuz çevresel etkilerinin artması şehir planlaması ve altyapı düzenlemelerinde yeni yaklaşımları zorunlu kılmıştır. Bu noktada kentsel dönüşüm projeleri; eski ve yetersiz yapıların yerine daha güvenli ve yaşanabilir mekânların inşasını temin ederek, hem bireylerin yaşam standartlarının yükseltilmesi, hem de şehirlerin geleceğinin sağlıklı bir şekilde şekillendirilmesi bakımından önem arz etmektedir. Bu nedenle, Isparta Şehir Merkezi için öncelikle kentsel dönüşüm stratejisinin uygulamaya geçirilmesi hayati önem arz etmektedir.
DÜZENLENEN TOPLANTILARDA DEPREME YÖNELİK BİR ÇOK ÖNEMLİ ÇALIŞMA GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Toplam 7 oturum halinde gerçekleştirilen Depreme Dirençli Isparta Çalıştayı, Isparta Belediyesi, Üniversitelerimiz, Çevre, Şehircilik Ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü başta olmak üzere kurumlar arası işbirliğinin geliştirilmesi, İlimizde yaşanabilecek yıkıcı bir deprem öncesi ve sonrasında alınacak önlemlerin değerlendirilmesi açısından yaralı ve önemli bir çalışma olmuştur. Çalıştay kapsamında düzenlene oturumlarda, Isparta İlinin Zemininin Sismolojik ve Jeolojik Yapısı, Zeminin Statik ve Dinamik Özellikleri; Temel Sistemleri ve Zemin İyileştirme Yöntemleri; İlimizdeki Mevcut Yapı Stokunun Bina Risk Tespitinin Yapılması Metodları, Riskli Binaları Güçlendirme Yöntemleri; İlimiz Genelinde Yapılan ve Yapılacak Olan Kentsel Dönüşüm Çalışmaları, Karşılaşılan Sorular ve Çözüm Önerileri; Yeni İnşa Edilecek Yapılar İçin Proje, Uygulama ve Denetim Önerileri; Devam Eden Yapılarda Denetim Etkinliğinin Artırılması ve Uygulamadaki Eksiklikler; Yapılan Oturumların Genel Değerlendirmesi çalışmaları gerçekleştirilmiştir.
ÇALIŞMALARA ÖNEMLİ PAYDAŞLAR KATKI SUNUYOR
Depreme Dirençli Isparta Çalıştayı’nın düzenlenmesine katkı sağlayan; başta Isparta Belediye Başkanlığı olmak üzere, Süleyman Demirel Üniversitesi Rektörlüğüne, Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Rektörlüğüne, Isparta Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığına, Mimar ve Mühendisleri Odaları Isparta Temsilciklerine, kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum kuruluşlarına ve tüm katılımcılara teşekkür ediyor, ilgili tüm paydaşların Çalıştay sonuçlarından gerektiği şekilde istifade ederek daha dirençli ve güvenli bir Isparta’nın inşasına katkı sağlamasını yürekten diliyorum.” diye konuştu.