Isparta Deri İhtisas ve Karma Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Marulcu, Kurban derilerinin ekonomiye katkısının önemine değinerek Kurban Bayramında kesilen kurbanların derilerinin yüzümü ve saklanması ile ilgili bilgiler verdi.

Marulu’nun açıklamaları şöyle: “Öncelikle tüm İslam aleminin Kurban Bayramını tebrik eder, hayırlara vesile olmasını Allahu Tealadan niyaz ederim.

ÖNEMLİ EKONOMİK DEĞERE SAHİP

Ülkemizin en büyük ve en modern keçi derisi işleme OSB'si Isparta Deri İhtisas ve Karma Organize Sanayi Bölgesidir.

Bayramda kesilecek olan kurbanların derileri önemli bir ekonomik değere sahiptir. Geçmiş yılların verilerine baktığımızda bu sene yaklaşık olarak üç milyon küçükbaş ve bir milyon büyükbaş hayvanın kesilmesi beklenmektedir. Bu da ülkemizde bir yılda kesilen toplam hayvan sayısının ’inin bir iki gün içerisinde kesilmesi demektir.

EKONOMİYE 1,5 MİLYAR TL’LİK KATKI

Kurban derilerinin ekonomimize yaptığı katkıya baktığımızda; yaklaşık 500 milyon TL değerinde olan bu ham deriler eğer sağlam bir şekilde deri sanayine ulaştırılır ve işlenirse yaklaşık 1,5 milyar TL bir değer; ayakkabı, çanta, kemer ve cüzdan gibi nihai ürünlere dönüştürülür ise 4,5-5 milyar TL gibi ciddi bir ekonomik değer yarattığını görmekteyiz.

Ancak bu kadar büyük bir kesimi birkaç gün içerinde yapacak profesyonel kasap sayısı yeterli olmadığı için amatör kasaplarımız da kesim ve yüzüm yapmaktadırlar. Burada ilk dikkat edilmesi gereken konu insan sağlığının korunması, kesim esnasında kazalara sebep olacak risklerin ortadan kaldırılması olmalıdır.

DELİNMEMESİNE DİKKAT EDİN

Biz deri sanayicileri için önemli olan konu ise kurban derisinin yüzümü ve saklanması ile ilgili hataların en aza indirilmesidir. Yüzüm sırasında aceleci olmamalı, bıçağı mümkün olduğu kadar deriye değil et tarafına gelecek şekilde kullanmak gerekmektedir. Amaç deriyi delmeden, hasar vermeden yüzmek olmalıdır. Delinen her derinin ekonomik değeri maalesef düşmektedir.

DOĞRU ŞEKİLDE SAKLANMALI

İkinci bir konu ise yüzülen derinin doğru bir şekilde saklanmasıdır. Yaz aylarında havaların sıcak olmasından dolayı bakteriyel faaliyetler çok daha hızlı olmakta ve deri hücrelerinde çürümeler başlamaktadır. Bu da derinin mukavemetini azalttığı gibi uzun sürelerde kullanılamaz hale gelmesine sebep olmaktadır.

Isparta Barosu Yenidoğan Çetesi Davasına Katılma Talep Etti Isparta Barosu Yenidoğan Çetesi Davasına Katılma Talep Etti

EN KOLAY KORUMA YÖNTEMİ TUZ

Bilindiği gibi yüzyıllardır bakteriyel çürümeye karşı en kolay korunma yöntemi tuz kullanmaktır. Deriler, yüzüm anından itibaren bağışlandığı yere ulaşmasına kadar geçen zaman zarfında çürümemesi için yüzümün hemen ardından mutlaka tuzlanmalıdır.

Bir küçükbaş deri için 2 kg, büyükbaş deri içinse 7-8 kg tuz kullanmalıdır. Tuzu derinin et tarafından üzerine serperken her tarafına eşit dağılmasına dikkat edilmelidir. Gerekirse elle derinin iç tarafına güzelce sürülmelidir. Tuz tarafı içe gelecek yani tüylü tarafı dışarıda kalacak şekilde katlandıktan sonra serin bir yerde bekletilebilir. Kesinlikle bir torbanın veya kapalı bir şeyin içine konularak saatlerce bekletilmemelidir. Kanı veya suyu süzülmeye başladığında toprağın üstünde veya bir giderin yanında olması suyunun birikmesini engeller. Herkesin sağlık sıhhat afiyet içinde Bayramını geçirmesini temenni ederim”.

Muhabir: Özge Çelik