Medikaya Hastanesi Dahiliye Uzmanı Uz. Dr. Şakir Elaziz, halk arasında şeker hastalığı olarak bilinen Diyabet ve diyabetten korunma yöntemleri hakkında bilgi verdi. 

"Diyabet; pankreasın, kan şekerini düzenleyen bir hormon olan insülini yeterli üretemediği ya da üretilen insülinin kullanımında bozukluk sonucu oluşan kandaki şeker düzeyinin yükselmesiyle gelişen süreğen (kronik) bir hastalıktır.

Besinler, vücudun başlıca yakıtı olan glukoza (şeker) dönüşmek üzere bağırsaklarımızda parçalanırlar. Daha sonra bu glukoz bağırsaklardan kana geçer ve kandaki şeker düzeyi yükselmeye başlar.

Sağlıklı bireylerde kana geçen glukoz, vücutta kan şekerini düzenleyen ve insülin adı verilen hormon yardımıyla hücrelerin içine taşınır. İnsülin hormonu eksikliği ya da kullanım bozukluğu var ise şeker hücrenin içine taşınamayacağı için, glukoz kanda artarak şeker hastalığı denilen kan şekeri yükselmesi (hiperglisemi) gelişmiş olur.

DİYABET TİPLERİ

Tip 1 diyabet (insüline bağımlı diyabet)

Tip 2 diyabet (insüline bağımlı olmayan diyabet)

Gestasyonel diyabet (gebelik diyabeti)Özel nedenlere bağlı diyabet Diyabet hastalarının çoğunu tip 1 ve tip 2 diyabet oluşturmaktadır.

Dünyada ve Türkiye’de Diyabet Görülme Durumu

Türkiye’de 20 yaş üstü her 7 kişiden 1’inin diyabet hastası olduğu bilinmektedir. Dünya’da 382 milyon diyabet hastası bulunmaktadır. Bu sayının 2035 yılında şişmanlık (obezite) ve hareketsiz yaşam nedeniyle 592 milyona ulaşacağı öngörülmektedir.

DİYABETİN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Sık idrara çıkma

Aşırı susama

Yorgunluk

Hazine ve Maliye Bakanlığı Personel Alımı Yapacak Hazine ve Maliye Bakanlığı Personel Alımı Yapacak

Kilo kaybı

Bulanık görme

Tekrarlayan enfeksiyonlar

Yaralarda geç iyileşme gibi belirtiler diyabet hastalığında sıklıkla görülmektedir.

DİYABET TANISI NASIL KONULUR?

 SAĞLIK KURUMLARINDA TETKİKLER YAPILMALIDIR !

Açlık Kan Şekeri 2 kez >126 mg/dl (Damardan alınan kanda) veya tek seferde >200 mg/dl (Oral Glukoz Tolerans Testi 75 gr şekerli su içtikten 2 saat sonra (OGTT) >200 mg/dl( HbA1c >%6,5

DİYABET TEDAVİ EDİLİR Mİ EVET..

Diyabet tedavisinde amaç kan şekerinin normal düzeylere indirilmesi ve hastalığın bilinen diğer zararlı etkilerini en alt düzeye çekmektir.

Tedavi klinisyenler tarafından düzenlenmekte ve hastanın düzenlenen tedaviye uyumu olduğu sürece diyabetin ortaya çıkardığı sağlık sorunlarından korunmak mümkün olmaktadır.

 Kan şekeri düzeyi yanında diyabetli bir bireyde, kan basıncı kontrolü ve kolesterol düzeyleri düzenli olarak kontrol edilmelidir.

DİYABETİ OLAN KİŞİLERDE KORUNMA

Kan basıncı kontrolü (140/90 mmHg’nin altında olmalı)

Ayak bakımı

Körlüğe neden olabilen retinopati tarama ve tedavisi

Kan kolesterol seviyesi kontrolü

Diyabetle ilgili böbrek hastalığının erken belirtileri için tarama düzenli olarak yapılmalıdır.

Yaşam tarzı önlemleri diyabetten koruyucu ya da tip 2 diyabet başlangıcını geciktirmede etkilidir.

Normal vücut ağırlığına ulaşmak

Düzenli bedensel etkinlik (haftada 150 dakika; düzenli aralıklarla)

Kilo kaybı sağlamak, kan basıncını düşürmek, insülin duyarlılığını artırmak açısından önemlidir.

Her gün 3-5 öğün şeklinde sağlıklı besinler, özellikle sebze ve meyve tüketilmesine dikkat edilmelidir. Sigara içmemek gerekmektedir."

Kaynak: Haber Merkezi