Isparta 32 Spor Hem Hücumda Hem Savunmada Etkisiz Isparta 32 Spor Hem Hücumda Hem Savunmada Etkisiz

Uz.Dr. Büyükköroğlu, açıklamasında; “Artrit, eklem ağrısı veya eklem hastalığıyla ilgili yüzden fazla romatizmal hastalık türünü kapsayan, her yaştan insanda görülebilen ve sebep olduğu belirtiler (ağrı, şişlik gibi) nedeniyle hastaların yaşam kalitelerini olumsuz etkileyen, hatta yaşam sürelerini kısaltabilen hastalıklardır.

Hastalık hakkında bireysel ve toplumsal düzeyde farkındalık oluşturmak amacıyla dünyada 12 Ekim günü “Dünya Artrit Günü” olarak ilan edilmiştir.

Halk arasında “eklem iltihabı” olarak bilinen artritin en sık görülen iki tipi osteoartrit ve romatoid artrittir.

Romatoid Artrit Nedir diye soracak olursak; Romatoid artrit (RA), sıklıkla el-el bileği ve ayak-ayak bileğinin küçük eklemlerinde, dizlerde, dirseklerde ve daha seyrek olarak kalça ve omuzlarda sinsi bir şekilde başlayan ve uzun süre devam eden (süreğen/müzmin) inflamatuvar (iltihaplı) bir romatizmadır. Hastalık, etkilenen eklemlerde ağrı, şişlik ve sıcaklık artışına(artrit) ve sonuçta kemik hasarı ve işlev kaybına neden olabilir. Hastalık genellikle 20-50 yaş arasında ortaya çıkar. Ancak her yaşta görülebilir. Kadınlarda erkeklere göre 3 kat daha sık gelişir. Ailesinde RA veya iltihaplı romatizması olanlarda daha sık görülür.

Osteoartrit, genellikle ileri yaşa bağlı olarak ortaya çıkan osteoartrit yani kireçlenme, zaman içerisinde eklemlerde meydana gelen hasar ve yıpranma olarak tanımlanmaktadır. Burada ortaya çıkan durum kemiği kaplayan kıkırdağın, eklem aralığında bulunan sıvının azalmasıdır. Çoğunlukla bel, diz, kalça ve ayaklarda osteoartrit (kireçlenme) görülmektedir. Yavaş yavaş gelişerek oluştuğu bölgede yoğun ağrılara neden olur.

Nedenleri; Aşırı kilolar (obezite), Sporcu sakatlanmaları, Yaş, Cinsiyet, Ağır yük taşıma, Genetik yatkınlık, Travmalara bağlı, Doğumsal anomali, Mesleki hastalık olarak da görülebilir.

Hekiminizin önerilerine uygun bir şekilde tedavi devam etmeniz ve önerilere uygun hareket ederek sağlığınızı korumalısınız.

Yüzmek ve yürümek gibi eklem dostu aktiviteleri hayatınıza ekleyin, fiziksel olarak aktif olun. Eklemlerinizdeki yükü hafifletmek için ideal kilonuzu koruyun. Yeşil yapraklı sebzeler, meyveler, baklagiller ve lif gibi bol miktarda antiinflamatuar gıda içeren dengeli bir beslenmeyi tercih edin. Sigara ve alkolden kaçının. Her hastanın, hastalığının ciddiyeti ve seyri birbirinden farklıdır. Bu nedenle tedaviler de farklı olabilir. Tedavide kullanılan tüm ilaçlar mutlaka hekiminiz tarafından verilmelidir. İlaçların ciddi yan etkileri olduğu unutulmamalı ve düzenli olarak doktor ve kan tahlili kontrolleri yapılmalıdır” ifadelerine yer verdi.

Kaynak: Haber Merkezi