Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Süleyman Demirel Üniversitesi’nden (SDÜ) bilim insanlarının da destekleriyle “Eğirdir Gölü Eylem Planı”nı devreye soktu.

-2 KORUMA DUVARI, 1 DENGE

Eğirdir Gölü ve Kıyı Kesimi “Kesin Korunacak Hassas Alan” ilân edildi. Ayrıca “Nitelikli Doğal Koruma Alanı”  kapsamına alındı. Bunun yanı sıra “Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı” statüsü eklendi.  Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü (TVK) Genel Müdürlüğü, Eğirdir Gölü’nün ekolojik değerini ortaya koymayı hedeflendiğini açıkladı.

-İŞTE MADDE MADDE EĞİRDİR GÖLÜ EYLEM PLANI

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, küresel ısınma ve beraberinde gelen Küresel İklim Değişikliği, kuraklık, vahşi sulama ve insan etkisi sonucu su seviyesi hızla düşen ve biyolojik kirlilik oluşan Eğirdir Gölü’nde 9 maddeden oluşan Eylem Planı’nı hayata geçirmeye başladı.

Bakanlık, çok yoğun su kaybı, alg patlaması ve biyolojik kirliliğe karşı koymak ve rehabilite etmek gayesiyle harekete geçildiğini yazılı bir açıklama ile bildirdi.

Bakanlık, Eğirdir Gölü Eylem Planı’nda Tabiat Varlıklarını Koruma (TVK) Genel Müdürlüğü’nün koordinatör kurum olduğunu açıkladı.

Projede Isparta Valiliği, Belediye Başkanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü, Eğirdir Su Ürünleri Araştırma Merkezi, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ), ISUBÜ, kamu ve özel sektör kuruluşları yer alıyor.

TVK Genel Müdürlüğü, Eğirdir Gölü’ndeki sucul bitkilerin ve tabanda biriken sediment ve biyokütlenin kaldırılmasına ilişkin ön fizibilite raporu hazırladı.

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) ile Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi’nden (ISUBÜ) bilim insanları da Ekosistem Değerlendirme Raporu (EDR) hazırladı.

TVK bu çalışmalar sonucu belirlenen 9 maddelik eylem planını daha önce kamuoyuna duyurmuştu.

-3 EKİM 2024 İTİBARİYLE ÇALIŞMALARA BAŞLANDI

Tabiat Varlıklarını Koruma (TVK) Genel Müdür Yardımcısı Beyhan Oktar, 9 maddeden oluşan Eğirdir Gölü Eylem Planı’nın 3 Ekim 2024 tarihi itibariyle uygulanmaya başlandığını açıkladı.

Oktar, şunları söyledi:

“Ekolojik değeri ortaya koymak, göl ve çevresindeki faaliyetleri mevzuat kapsamında sınırlandırmak ve koruma kullanma dengesini gözetme amacıyla Eğirdir Gölü ve kıyı kesimini;

1- Kesin Korunacak Hassas Alan,

2- Nitelikli Doğal Koruma Alanı

3- Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı olarak ilân edildi.

Özel araçlarla ve dalgıçlarla temizlik başladı

Bakan Göktaş’tan Başdeğirmen Ailesine Taziye Ziyareti Bakan Göktaş’tan Başdeğirmen Ailesine Taziye Ziyareti

Çalışmalar kapsamında acil müdahale olarak göl yüzeyindeki alglerin ve göl kıyısındaki ölü sucul bitkilerin temizlenmesi amacıyla Gemi İnşa Sanayi A.Ş. (GİSAŞ) amfibi sulak alan rehabilitasyon aracı tasarladı.

Bu araçlarla göl yüzeyinde, göl içindeki hassas bölgelerde ise özel ekipmanlı dalgıçlarla temizlik çalışmalarına başlandı.

Gölü besleyen Çayköy Dere ağzında biriken rüsubatın da (ağaç dalları ve bitki tortusunun) Devlet Su İşleri’ne (DSİ) ait araç ve ekipmanlarla temizlendi.

TVK Genel Müdürlüğü, göl tabanında dip çamuru temizliği yapılmasına yönelik fizibilite çalışmalarına devam ediyor. Elde edilecek bilimsel veriler doğrultusunda dip çamuru temizliği başlatılacak.

Çalışmalar kapsamında akademisyenlerimiz gölün içerisinden ve dip sedimanından 20 farklı noktadan alınan örnekleri analiz ediyor. Analizler tamamlandığında gölden çıkarılacak çamurun hangi bilimsel metotlarla bertaraf edileceği ve bununla ilgili yapılacak tüm önlemleri bizlere sunmuş olacaklar ve bu doğrultuda tedbirlerimizi almaya devam edeceğiz.”

Muhabir: Özge Çelik