Bakan Kacır Son 22 Yılda Büyük Destekler Sağlandı Bakan Kacır Son 22 Yılda Büyük Destekler Sağlandı

DSİ  Bölge Müdürü Osman Erkan, İl Koordinasyon Kurulu Toplantısında   Eğirdir Gölüne can suyu olacak projeler hakkında bilgi verirken, gölü kurutan  gerekçelerde gölden alınan suyun değil buharlaşmanın ana etmen olduğunu söyledi. 
CANSUYU İÇİN 2 MİLYAR GEREKİYOR 
Eğirdir Gölüne cansuyu olacak Yılanlı  suyunun göle verilmesi projesinin 2 milyar liralık yatırım bedeli olduğunu açıklayan  Erkan,  ‘Proje çalışmalarımız devam ediyor. Yatırıma teklif ettik. Geçtiğimiz hafta Ankara’daydım. Takip ediyoruz. Sene sonunda veya önümüzdeki yıl ihalesini yapacağız. Yaklaşık 2 milyar liralık bir proje. Ödenek durumuna göre  bakacağız. Kimimiz Eğirdir Gölünü kurtaralım,  kimimiz tarım arazilerini sulayalım diyor. Koruma kullanma dengesini hedefliyoruz. Kapalı sulama projelerine ödenekler dahilinde devam ediyoruz. Toplamda 10 milyar liralık yatırım gerekiriyor. Bunlardan Atabey sulaması inşası devam ediyor. Sonra Boğazova, Yalvaç hatta Aksu sulamasını da yatırım programına aldırma ve ihalesi için ilerliyoruz. 
ZİNDAN MAĞARASI SUYU EĞİRDİR GÖLÜNE  VERİLİYOR 
Aslında Eğirdir Gölünü besleme noktasında Aksu  Zindan Mağarası önündeki su Antalya istikametine gitmiyor. Tamamı regülatör vasıtasıyla Eğirdir Gölüne aktarılıyor. Bazen 120 milyon metreküp  bazen 30 milyon metreküp su  devri sağlandığı oluyor. Şu anki projemiz Aksu Yılanlı ovasını çıktıktan sonraki Bağıllı Boğazında 85 metrelik bir pompayla suyun aktarılması işi. Tabi 2 milyar liralık bir proje. Ciddi bir yatırım. Proje haline getirdik. Yatırım programına alınması için teklif ettik’ dedi. 
ASIL SORUN BUHARLAŞMA 
Göldeki kuraklığın büyük bir sorun olduğunu belirten Erkan,  ‘Gölden alınan su 70 milyon metreküp Ama göldeki buharlaşma 500 milyon metreküp. Kamuoyunda Isparta Belediyesinin aldığı su konuşuluyor. Isparta Belediyesinin aldığı su 10 milyon metreküp. Buharlaşma çok fazla Yani Eğirdir Gölü her gün 1 cm buharlaşıyor. Bizim en büyük sıkıntımız alınan içme suyu değil buharlaşma’ açıklamasında bulundu.

Muhabir: Ali Rıza Cesur