2010 yılında Antalya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından onaylanan projeler, maddi imkansızlıklar nedeniyle bugüne kadar hayata geçirilememişti.

Kalenin restorasyonu için Antalya Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü uzmanları tarafından yapılan incelemelerde, iklim koşulları ve zamanın etkisiyle taş kayıplarının arttığı, ahşap hatılların ise çürüdüğü tespit edildi. Zamanla kaledeki yıpranmanın artması üzerine, onaylanan restorasyon projesinin güncellenmesi gerektiği belirlendi.

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, yapıya dair güncel statik raporların hazırlanması ve gerekli güncellemelerin yapılması için ödenek ayırdı. Bu kapsamda, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, İl Özel İdaresi ve Eğirdir Belediyesi arasında bir protokol imzalandı.

Eğirdir Kalesi Rölöve, Restorasyon ve İnşaat Projeleri'nin revize edilmesi işi ihalesi, 14 Ocak'ta gerçekleştirildi. Eğirdir Belediye Başkanı Veli Gök, kalenin milattan önce 4000 yıllarında yapıldığını belirterek, ihale bedelinin 434 bin lira olduğunu ve projeyi alan firmanın 180 gün içinde tamamlayacağını açıkladı. Eğirdir Belediyesi İmar ve Şehircilik İşleri Müdürü Gülay Uysal ise, Eğirdir Kalesi'nin restorasyonuna 12 yıldır maddi imkansızlıklar nedeniyle başlanamadığını ifade etti.

Asgari Ücret ve İşsizlik Maaşı Zammı Belli Oldu Asgari Ücret ve İşsizlik Maaşı Zammı Belli Oldu

Eğirdir Kalesi, tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış ve şehrin simgelerinden biri haline gelmiş önemli bir yapı. Ancak, kalenin restore edilmesi için atılan adımlar, yıllardır beklenen bir ihtiyaç olarak karşımızda duruyor. 2010 yılında onaylanan projelerin ardından gelen uzun bekleyiş, Eğirdir’in tarihi mirasına gereken önemin verilmediğini gösteriyor.

Muhabir: Nadir Öngören