Emekli Promosyonları Güncellendi Emekli Promosyonları Güncellendi

Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından İklim Değişikliğine Uyum Hibe Programı (CCAGP) kapsamında ortaklaşa finanse edilen, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi koordinatörlüğünde, Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, Ege Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ve Meyvecilik Araştırma Enstitüsü ortaklığında yürütülen “ACLIFS - İklim Değişikliğinin Gıda Güvenliği Üzerindeki Etkilerinin Değerlendirilmesi ve Kırsal Toplumların Dayanıklılığının Arttırılması" projesinin İklim Değişikliğine Dirençli Tarım Eğitimi"nin ilki Eğirdir Meyvecilik Araştırma Enstitüsü'nde gerçekleştirildi.

Eğitime, Kaymakam Ömer ÇİMŞİT’in yanı sıra TÜBİTAK MAM Dr. Tuğba DOĞANGÜZEL, Dr. Ece Gizem ÇAKMAK ve Dr. Deniz SARI, ISUBÜ Ziraat Fakültesi Toprak ve Bitki Besleme bölümü öğretim üyeleri Prof. Dr. Levent BAŞYİĞİT ve Dr. Sinan DEMİR, Zootekni Bölümünden Prof. Dr. Duygu KAŞIKÇI ve Prof. Dr. Hayati KÖKNAROĞLU Meyvecilik Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Şerif ÖZONGUN, Eğirdir İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ufuk AKÇİMEN, Gelendost İlçe Tarım ve Orman İlçe Müdürü Gökhan YAMAN ile ilgili çiftçiler katıldı.

Eğitim programı çalışma alanında faaliyet gösteren çiftçilere ulaşılarak, çiftçilerin iklim değişikliğine ilişkin olarak bölgelerinde beklenen etkiler hakkında bilinçlendirilmesi ve alınabilecek önlemler açısından farkındalıklarının arttırılması amaçlanmış olup, eğitim sunumları Dr. Tuğba DOĞAN GÜZEL, Dr. Deniz SARI, Dr.  Ece Gizem ÇAKMAK, Dr. Öğr. Üyesi Sinan DEMİR, Doç. Dr. Mert DEDEOĞLU ve Prof. Dr. Levent BAŞAYİĞİT tarafından gerçekleştirilmiştir.

ACLIFS Projesi ile iklim değişikliğinin sosyo-ekonomik sonuçları da dahil olmak üzere seçilen üç havzada (Küçük Menderes Havzası ve Eğirdir-Karacaören ve Beyşehir Gölleri Havzaları) tarım ve hayvancılık üzerindeki etkilerinin belirlenmesi ve uyum seçeneklerinin değerlendirilmesi amaçlanmaktadır.

 Bu kapsamda, söz konusu havzalarda iklim değişikliğinin modellenmesi, su rezervlerinde öngörülen değişikliğin tahmini, yeni rezerv koşullarının tarımsal üretime etkisi, yeni koşula göre ürün deseninin modellenmesi, yeni koşulların ekonomik ve sosyal etkilerinin belirlenmesi ve kırsal kesimin iklim değişikliği karşısında uyum kapasitesini arttırmaya yönelik planlar oluşturulmasına yönelik çalışmaların gerçekleştirilmesi hedeflenmektedir.

Kaynak: Haber Merkezi