Bu düzenleme, Temmuz ile Ocak dönemini kapsayacak şekilde yürürlüğe girdi. Yasal düzenlemenin ardından SGK, maaş farklarını ödeyecek. Yeni düzenlemenin bütçeye 33 milyar 200 milyon TL'lik bir maliyeti olacak. SSK emeklileri, zamlı maaş ödemelerini almaya başladı.

En Düşük Emekli Maaşı 12 Bin 500 TL Oldu

Yüzde 24,73 oranında yapılan emekli zammı ile kök maaşı 8.020 TL’nin altında kalan 1,8 milyon emeklinin maaşı, 10 bin TL'de sabit kalmıştı. Ancak AKP’nin yeni düzenlemesiyle en düşük emekli maaşı 2 bin 500 TL artışla 12 bin 500 TL olarak yeniden belirlendi ve Meclis süreci başlatıldı. TÜİK’in haziran ayı enflasyon verilerinin açıklanmasıyla, 6 aylık enflasyon oranları netleşti ve bu rakam emekli maaşlarına yansıdı. Kök maaşlara uygulanan bu zam nedeniyle, 8.020 TL'nin altında kalan emeklilerin maaşları 10 bin TL’de kaldı. Bu durumda 1,8 milyon emekli etkilenmiş oldu. Ek düzenleme, 10 bin TL’nin üzerinde maaş alan 3,5 milyon vatandaşı da kapsayacak.

Dul ve Yetim Maaşları Arttı

En düşük emekli maaşının 12 bin 500 TL'ye çıkarılmasıyla birlikte, dul ve yetimlerin maaşları da artış gösterdi:

  • Yüzde 75 hissesi olan dul ve yetimlere 9.375 TL,
  • Yüzde 50 hissesi olan dul ve yetimlere 6.250 TL,
  • Yüzde 25 hissesi olan dul ve yetimlere 3.125 TL ödeme yapılacak.

SSK ve Bağ-Kur Emekli Maaş Farkları

Kredi Kartlarında Yeni Döneme Giriliyor Kredi Kartlarında Yeni Döneme Giriliyor

SSK emeklileri, her ayın 17-26’sı arasında maaşlarını alırken, Bağ-Kur emeklileri maaşlarını 25-28’i arasında alıyor. SSK’lılar, yüzde 24,73 oranında zamlı maaşlarını almaya başladı. Ancak, en düşük emekli maaşı düzenlemesi henüz yasalaşmadığı için oluşan maaş farkları, ilerleyen tarihlerde ödenecek. SSK ve Bağ-Kur emekli maaş farklarının, Meclis sürecinin tamamlanmasının ardından Ağustos ayında ödenmesi bekleniyor.

Maaşlar Nasıl Hesaplanıyor?

Türkiye'de 16 milyon emekli bulunuyor ve her yıl iki kez zam alıyorlar. Ocak ayında yapılan yüzde 11,68 ek zam ve yüzde 49,25 genel zam, Temmuz ayında yüzde 24,73 oranında bir artışla güncellenmişti. Memur emeklileri ise yüzde 8,46 enflasyon farkı ve yüzde 10 toplu sözleşme zammı alarak toplamda yüzde 19,31 oranında bir artış gerçekleştirdi. SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaşları, kök maaş ve taban maaş uygulamalarıyla belirleniyor; eksiklik hazine desteği ile tamamlanıyor.

Emekli Maaş Farkları Ne Zaman Yatacak?

Temmuz ayında zamlı maaşlarını peşin olarak alan emekliler, ek düzenlemenin ödeme günlerine yetişemediği için maaş farkları Ocak ayında olduğu gibi daha sonra hesaplara aktarılacak.

Kaynak: SABAH