Teknolojinin gelişmesiyle birlikte birçok meslek kayboldu veya dönüşerek farklı bir meslek haline geldi. Uzun süren el emeği ile yapılan eşyalar artık makinalar sayesinde artık yapılmıyor.

Makinalaşmayla birlikte eskiden pek çok kişinin yaptığı popüler meslekler artık kayboluyor. Bunlardan biri de bıçak bileme mesleğidir. Isparta’da dükkanda 23 yıldır bıçak bileme işi yapan Abdullah Avcu, mesleğini 14 metrekarelik bir dükkanda devam ettirmeye çalışıyor.

İş hayatına ilk başladığı yıllarda halı dokuma işi yapan Avcu, zamanla bıçak bileme mesleğini sevmiş ve bu yüzden bu işte ilerlemeye karar vermiş. Bıçak bilemeyi işten daha çok bir sanat olarak gören Avcu; “Severek yaptığım için bilemenin de üstüne çıkarak göze hitap eden güzel bıçaklar yapıyorum.” dedi.

PARA KAZANMIYORUM

Emekli olmasına rağmen mesleğine hale devam eden Avcu; “Şuan işlerimiz çok yavaş. Pek fazla talep görmekten de çıktı. Genelde Kurban Bayramı’nda hızlanırdı. Fakat şuan vatandaşın kurban ibadeti değişti. Artık toplu kesimler olduğu için millet hep bağış yapıyor. Kurbanını kendisi kesmiyor.

Gelen Zamlar Tereyağını da etkiledi Gelen Zamlar Tereyağını da etkiledi

Bu yüzden de Kurban Bayramı’nda da bıçak kullanan vatandaşlar azaldı. Bizim işlerde haliyle  kurbanlarda da azaldı. Bir tek biz değil bütün esnafların işi yavaşladı. Ben emekliyim. Bu yaptığım işten kazancım maalesef yok, bir de kaybım da yoktur. Sadece ufak tefek işlerden dolayı elimde para dönüyor.

Benim bu mesleği sürdürme amacım hobiye ve sanata döndü. Benim gibi ustalar Isparta’da pek fazla kalmadı. Biz sanat  için güzel, şekilli ve keskin bıçaklar yaparak keyif alıyoruz. Bu meslek aslında ilerletilebilir. Şuan duyduğumuza göre vatandaşlar aksesuar için Uzak Doğu kılıçları alıyor. Bunları keskinleştirmek istiyor. Ama yaptırabileceği usta bulmakta zorlanıyor. Bir de bu tür işlerde yüksek paralar isteniyormuş. Hobi için bile bu mesleğe başlanılabilir” ifadelerini kullandı.

Editör: Özge Çelik