2025 yılı için memur zammı ve en düşük memur maaşı ile ilgili hesaplamalar, yeni enflasyon beklentileri doğrultusunda şekillendi. İşte memurlar için merak edilen zam oranları ve en düşük maaş rakamları.

2025 Ocak Zamları

Memurlar, her yıl ocak ve temmuz aylarında olmak üzere toplam iki kez zam alıyor. Ocak ayında, memur ve memur emeklileri enflasyon farkının yanı sıra yüzde 6'lık toplu sözleşme zammı alacak. Yeni enflasyon verilerinin açıklanmasının ardından, memur maaşları için şekillenen zam oranları da netleşti.

Kurumlar, yıl sonu enflasyon beklentilerini peş peşe açıklarken, 6 aylık enflasyon verilerinin ikisi de belli oldu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, temmuz ayında enflasyon aylık yüzde 3,32, ağustos ayında ise yüzde 2,47 olarak gerçekleşti. Böylece iki aylık toplam enflasyon farkı yüzde 5,77 oldu. Gözler, eylül ayı enflasyon rakamlarına çevrildi; eylülden sonra Ekim, Kasım ve Aralık verilerinin açıklanmasıyla 6 aylık enflasyon farkı netleşecek.

Isparta'da Korkunç Kaza Kameraya Yansıdı Isparta'da Korkunç Kaza Kameraya Yansıdı

Memur Zammı Hesaplamaları

2024 yılının Ocak ayında memur toplu sözleşme zammı yüzde 15, temmuzda ise yüzde 10 olarak uygulanmıştı. 2025 Ocak döneminde ise bu oran yüzde 6 olarak belirlendi. Eğer enflasyon, toplu sözleşme zam oranını aşarsa, hesaplanan enflasyon farkı bir sonraki 6 aylık dönemin maaş zammına eklenecek. Enflasyon farkı, bir önceki dönemin toplu sözleşme zammının üzerindeki enflasyonu ifade ederken, yeni toplu sözleşme zammı ile birleştirilerek nihai zam oranı belirlenecek.

Enflasyon Tahminleri

Merkez Bankası (TCMB), hükümet, piyasa ve AA ekonomistlerinin açıkladığı 6 aylık enflasyon beklentileri şöyle:

  • TCMB: Yüzde 38
  • OVP: Yüzde 41,50
  • PKA: Yüzde 43,14
  • AA: Yüzde 42,84

Zam Açıklama Tarihi

TÜİK, 3 Ocak 2025 tarihinde saat 10.00'da Aralık ayı enflasyon rakamlarını açıklayacak. Bu tarihte, 2025 yılının ilk yarısı için 6 aylık enflasyon rakamları netleşecek. Yukarıda belirtilen 4 ayrı enflasyon tahmini gerçekleşirse, memur zammı ocakta şu oranlarda olacak:

  • TCMB'nin beklentisine göre: yüzde 6,63
  • Hükümetin beklentisine göre: yüzde 9,44
  • Piyasanın beklentisine göre: yüzde 10,75
  • AA ekonomistlerinin beklentisine göre: yüzde 10,51

En Düşük Memur Maaşı

Yapılan hesaplamalara göre, Ocak 2025 itibarıyla en düşük memur maaşının 41 bin 500 TL'yi, en düşük memur emeklisi maaşının ise 18 bin 600 TL'yi geçmesi bekleniyor.

Kaynak: Haber Merkezi