Isparta

Enfeksiyondan korunmak için el yıkamaya dikkat

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Berire Yavuz, enfeksiyondan korunmak için el yıkama alışkanlığının önemine vurgu yaptı.

Abone Ol

Yalvaç Devlet Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Berire Yavuz, “15 Ekim Dünya El Yıkama Günü” nedeniyle el hijyeninin önemi hakkında açıklamalarda bulunarak, enfeksiyondan korunmak için el yıkama alışkanlığının önemine vurgu yaptı.

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Berire Yavuz, el yıkamanın önemiyle ilgili şu bilgileri verdi:

“El yıkama, bulaşıcı hastalıklarının yayılmasını engellemede önemli bir role sahiptir. Gözle göremediğimiz mikroplar, kirli yüzeyler ve gıdalar yoluyla insanlara kolayca bulaşabilmektedir. Her gün çevremizdeki yüzeylere dokunurken sayısız mikropla temas ederiz. Bu mikroplar ellerimiz aracılığıyla vücudumuza girerek solunum yolu enfeksiyonları ve ishal gibi sağlık sorunlarına sebep olabilir.

El yıkama günlük yaşamımızda basit bir rutin olarak görülüp ihmal edilebilmektedir.  Doğru el yıkama, ishalle ilişkili hastalıkların yaklaşık %30’unu ve solunum sistemi hastalıklarının yaklaşık %20’sini önleyebilir. Ayrıca, bu hastalıkların tedavi maliyetlerinden kaynaklanan ekonomik yükü azaltmaya da katkı sağlar.

Su ve sabun kullanılarak yeterli süre ve doğru teknikle ellerin yıkanması, mikropların büyük kısmını ellerimizden uzaklaştıracaktır. Ancak, sadece su ile durulama veya aceleyle yapılan kısa süreli el yıkama işlemleri yeterince etkili olmamaktadır. El yıkama öncesi yüzük, saat gibi aksesuarlar çıkartılmalıdır. Eller su ile ıslatıldıktan sonra bilekler, avuç içleri, ellerin sırtı, parmak araları ve tırnak uçları sabunla köpürtülerek en az 20 saniye boyunca ovuşturulmalı ve ellerin her tarafına su ve sabunun değmesi sağlanmalıdır.

Sadece evlerimizde değil toplu alanlarda da el hijyenine dikkat etmeliyiz. Özellikle okullar, alışveriş merkezleri, sağlık kurumları, spor alanları ve toplu taşıma araçları gibi kalabalık ortamlarda, başka insanlara veya yüzeylere temas sonrası ellerimizi yıkamamız gerekmektedir. Ayrıca öksürük veya hapşırık sonrası belirgin kirlenme görmesek bile ellerimizi yıkamak, ellerimize bulaşmış mikropların diğer insanlara yayılmasını önleyecektir.

El yıkama konusunda toplumsal farkındalığı arttırmak, birçok bulaşıcı hastalığın yayılmasını engellemede atılacak önemli adımlardan biridir. Yeterli süre ve doğru teknikle el yıkamak hem kendi sağlığımız hem de toplum sağlığının korunması açısından oldukça önemlidir.”