Güncellenmiş tebliğ, eritme peynirlerin geleneksel peynirleri çağrıştıracak şekilde üretilmesini yasaklayacak.

Geleneksel Peynirlerin Taklit Edilmesi Yasaklanıyor

Burdur’da Uyuşturucu Tacirlerine Karşı 38 Operasyon Burdur’da Uyuşturucu Tacirlerine Karşı 38 Operasyon

Yeni düzenlemeye göre, eritme peynirlerin tulum, örgü, çeçil, dil, tel ve kaşar peynirleri gibi geleneksel ve yöresel peynirleri çağrıştıracak şekilde üretimi yasaklanacak. Bu adım, tüketicilerin yanıltılmasını engellemeyi ve peynirlerin doğru şekilde sınıflandırılmasını sağlamayı amaçlıyor.

Etiketleme ve İçerik Düzenlemeleri Yapılacak

Eritme peynirlerin etiketlerinde punto büyüklüğü en az 1,2 milimetreden 3 milimetreye çıkarılacak. Çeşnili peynirlerde ise toplam çeşni oranı yüzde 6 ile sınırlandırılacak. Ayrıca, sert kabuklu meyveler, yağlı tohumlar ve tahıl gibi bileşenlerin ezme veya püre şeklinde kullanımı yasaklanacak. Eritme peynirlerinin etiketlerinde peynirin kullanım amacıyla ilgili ifadelerin gıdanın adının yerine geçmesi de engellenecek.

Nisan Ayında Yapılan Düzenlemeye Ek

Tarım Bakanlığı, bu düzenlemenin yanı sıra, Nisan ayında da gıda etiketlerine yönelik başka bir düzenleme yapmıştı. Buna göre, bir gıdanın adında ve etiketinde, özelliklerini taşımadığı başka bir gıdanın adıyla birlikte “… tadında”, “… lezzeti” ve benzeri ifadeler kullanılması yasaklanmıştı.

Kaynak: Haber Merkezi