Ayrıca, fiş almayan müşterilere de ceza verilmesi düzenlemede yer aldı. Bu adımlarla, kayıt dışı ekonomiyle mücadeleye yönelik önlemler güçlendiriliyor.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat Başkanımızı Tebrik Ediyoruz Ticaret Bakanı Ömer Bolat Başkanımızı Tebrik Ediyoruz

Yeni düzenlemeye göre, fiş veya fatura kesmeyen işletmelere uygulanacak cezalar önemli ölçüde artırılacak. İlk defa bu kuralları ihlal eden esnafa 10 bin lira ceza kesilecek ve her tekrarında bu tutar artarak devam edecek. İkinci ihlalde ceza 20 bin lira, üçüncü ihlalde 30 bin lira, dördüncü ihlalde 40 bin lira ve beşinci ihlalde 50 bin lira olacak. Altıncı ve sonraki tespitlerde ise ceza 100 bin lira olarak uygulanacak.

Öte yandan, fiş almayan müşterilere de 5 bin lira ceza uygulanacak. Ancak, fiş almayan müşteriler, fişin kesilmediğini öğrendiklerinde 5 iş günü içinde vergi dairesine bildirimde bulunurlarsa, bu ceza uygulanmayacak.

Vergi uzmanı Abdullah Tolu, "Son dönemde bazı satıcıların fiş yerine adisyon gibi belgeler sunarak müşterilere fiş vermediği izlenimini yarattığı görülüyor. Bu durumda, satıcılara iki kat özel usulsüzlük cezası uygulanacak ve ödenecek tutar iki katına çıkacak" şeklinde bilgi verdi.

Yeni düzenlemeyle, kayıt dışı ekonomiyle mücadelenin daha etkili bir şekilde yürütülmesi ve vergi kaybının önlenmesi hedefleniyor.

Kaynak: Haber Merkezi