Pehlivan, özellikle Isparta yöresine özgü olan geleneksel Isparta ekmeğinin(el ekmeği) bu çeşitliliğin içinde öne çıktığını belirtiyor.
Eskilerden hatırladığımız gibi herkesin evinde yaptığı bu özel ekmeğin artık sadece fırınlarda üretildiğini dile getiren Pehlivan, bu ekmeğin özel bir lezzeti olduğuna dikkat çekiyor. İçeriğinde kullanılan esmer unu, Isparta ekmeğine kendine has bir tat ve dokunuş kazandırıyor. Ayrıca, bu özel ekmeğin fiyatı diğer ekmek çeşitleriyle aynı olduğu için, Isparta halkının sıkça tercih ettiği bir ekmek haline gelmiş durumda.
Kentte satılan diğer ekmek çeşitlerinin fiyatları ise çeşitli faktörlere bağlı olarak değişiyor. Kepekli ekmek, sarı ekmeği, el ekmeği gibi çeşitlerde kullanılan özel unlar ve bu unların fiyatları, diğer ekmeklere göre biraz daha yüksek olabiliyor. Bu nedenle, bu özel ekmek çeşitleri genellikle biraz daha yüksek bir fiyatla satışa sunuluyor.
Özet olarak Isparta'da ekmek çeşitliliği artarken, geleneksel Isparta ekmeği özellikle yerel halkın gözdesi haline gelmiş durumda. Bu özel ekmeğin lezzeti ve uygun fiyatı, Isparta'da ekmek tercihlerini şekillendiren önemli faktörlerden biri olarak öne çıkıyor.
Meşhur Isparta ekmeği diğer adıyla el ekmeğinin tarifi ise şöyle;
-
3,5 çay fincanı beyaz ekmek unu (1 fincan un = 125 gr)
-
Yarım çay fincanı çavdar unu (65 gr)
-
Yarım çay kaşığı kuru aktif maya
-
2-3 çay kaşığı tuz
-
500 ml ılık su
-
Üzeri için: Buğday kepeği
-
Haber/ Muhammet Ölmez