Koordinatörlük kapsamında Prof. Dr. İlker Hüseyin Çarıkçı, Prof. Dr. Ali Murat Alparslan, Doç. Dr. Rukiye Çelik, Doç. Dr. Ahmet Günay, Dr. Öğr. Üyesi Seher Yastıoğlu ve Öğr. Gör. Dr. Zafer Haklı tarafından gerçekleştirilen araştırma, 184 farklı üniversiteden 3 bin 385 gence ulaşılarak yapıldı. Araştırmanın bulguları, gençlerin mutluluk ve mutsuzluk kaynaklarını, yaşamlarına anlam katan unsurları ve başarıyı nasıl tanımladıklarını açıklıyor.  

Süleyman Demirel Üniversitesince hazırlanan bu çalışma, gençlerin karşılaştıkları zorluklar ve fırsatlar karşısında nasıl bir tutum sergilediklerine dair değerli bilgiler sunarak eğitimciler, politika yapıcılar, aileler ve gençler için önemli içgörüler sağlıyor.

Araştırma ile ilgili açıklamalar yapan proje yürütücüsü Doç. Dr. Rukiye Çelik, araştırmadan öne çıkan bulguları şu şekilde değerlendirdi: “Türkiye'deki Z kuşağı, sosyal ve özgürlükçü karakterleriyle dikkat çekerken, aynı zamanda stres ve anlık tatmin arayışı gibi zıt özellikler gösteriyor. Kendilerini güçlü bir şekilde “sosyal” olarak tanımlayan gençler, sosyal medya ve dijital iletişim sayesinde etkili topluluklar oluşturma ve ağ kurma konusunda oldukça yetenekli. Öte yandan, kişisel özgürlük ve bağımsızlık arzuları, onların sosyal katılım ile bireysel özgürlük arasında dengeli bir çizgi izlemelerine neden oluyor. Gençler, hızlı sonuçlar ve anlık tatmin peşinde koşarken, uzun vadeli planlardan ziyade çabuk çözümlere yöneliyor.”

 GENÇLER İÇİN İDEAL İŞ: KİŞİSEL GELİŞİM VE DUYGUSAL TATMİN ODAKLI

Türkiye'deki genç kuşağın iş hayatında kişisel gelişim ve duygusal tatmine öncelik verdiğini dile getiren Doç. Dr. Çelik: “Kendi değerlerine uygun kariyer arayışı içindeler ve işlerini maddi gelirden çok kişisel tatmin ve kendini gerçekleştirme aracı olarak görüyorlar.” dedi.

 GENÇLERİN GÖZÜNDEN HAYAT BAŞARISI: KİŞİSEL HAYALLERİ GERÇEKLEŞTİRMEK

Ekonomik Zorluklar Karşısında Vatandaşa Destek Ekonomik Zorluklar Karşısında Vatandaşa Destek

Doç. Dr. Rukiye Çelik şunları söyledi: “Türkiye'deki genç kuşak için başarı, kendini ve kişisel hayallerini gerçekleştirmekten geçiyor. Maddi kazançlardan ziyade içsel tatmin ve mutluluğu öncelikli bulan bu kuşak, hayatlarını kendi değerleri ve tutkuları doğrultusunda şekillendirme peşinde.”

ARAŞTIRMA, GENÇLERİN MUTLULUK VE MUTSUZLUK KAYNAKLARINI ORTAYA KOYDU

“Araştırma, mutlu gençlerin hayatlarına anlam katan unsurların başında mücadele etmek, dürüst yaşamak ve Allah'ın rızasını kazanmak gibi değerlerin geldiğini ortaya koydu. Mutsuz gençlerin hayat anlam kaynakları ise daha çok maddi kazanç ve başarılı bir kariyer olarak belirlendi.” Diyen Doç. Dr. Çelik, bu bulgular sonucunda gençler arasında mutluluk ve anlam arayışı konusunda belirgin bir farklılık olduğunu söyledi.

 AİLE ODAKLI GENÇLER DAHA MUTLU

Mutlu bir evlilik yapma, çocuk sahibi olma ve onları iyi yerleştirme hedeflerine odaklanan gençlerin bireysel başarılar ve maddi kazanç gibi hedefler peşinde koşanlardan daha mutlu olduğunu kaydeden Doç. Dr. Çelik, “Araştırma sonuçları, yaklaşık yüzde 70 oranında, aile kurmayı ve çocuk yerleştirmeyi hayatlarının en büyük başarısı olarak gören gençlerin, aile bağlarının gücüne ve önemine büyük değer verdiğini gösteriyor. Buna karşılık, sadece kişisel başarı ve değerlere önem veren gençlerin mutluluk seviyeleri daha düşük çıkıyor. Bu bulgular, aile değerlerinin ve bağlarının gençlerin hayatındaki mutluluk üzerindeki önemli etkisini vurguluyor. Kariyerlerinde rol modelleri izlemeyi, çok okumayı ve odaklanmayı önemseyen gençlerin, takdir ve ün gibi dışsal faktörlere önem verenlere göre daha mutlu olduğunu gösteriyor. Bu, mutluluğun ve kariyer başarısının, kişisel tutkuları ve hedefleri takip etmekten gerçeğini ortaya koyuyor.” diye konuştu.

Haber Merkezi

Editör: Özge Çelik