Gül Fidanı Ne Zaman Dikilir?
Gül fidanı, türlerine ve boyutlarına göre dikim zamanı değişen bir çiçektir. Genel olarak mart ayının ortalarından nisan ayının sonuna kadar dikim sağlamak mümkündür. Gül fidanlarına ihtiyaç duyacakları kadar hava ve gün ışığını sağlayan bir ortamda büyüme hızları ve sağlıkları çok daha iyi olur. Gün içerisinde ortalama 1-2 saat gün ışığı alan ortamlar yeterlidir.
Gül fidanı yetiştirmek için seçilen ortamlar, gül fidanlarını hasta etmeyecek özellikte olmalıdır. Ayrıca böceklenme ihtimali de olmamalıdır. Sıcaklık olarak ılık normal bir hava olan ortamlar iyidir. Çok soğuk veya çok sıcak yerler, gül fidanlarına zarar verebilir.
Gül Fidanı Bakımı Nasıl Yapılır?
Gül fidanlarının sağlıklı ve güzel bir şekilde büyüyüp gelişebilmesi için gerekli olan bakımın yapılması gerekir. Bu bakımlardan ilki yeterli sulama yapılmasıdır. Güllerin yetiştiği mevsime de bağlı olarak sulama sıklığı doğru ayarlanmalıdır. Diğer yandan gül fidanları suyu sever. Ancak olması gerekenden az veya çok su verilmesi halinde çiçeğin zarar görme ve çürüme ihtimali vardır.
Gül fidanlarının toprak değişimi ve gübrelemesi de önem arz eden diğer bakımlardır. Doğru gübre kullanımı ile daha verimli sonuçlar almak mümkündür. Kullanılan gübrenin kalitesi ve miktarı gülün sağlıkla büyümesi üzerinde doğrudan etkilidir.
Gül Fidanı Ne Zaman Budanır?
Gül fidanlarının çeşitli aralıklarla budanması gerekir. Eğer gerekli budama işlemi yapılmazsa fidanın gövdesi aşırı odunsu ve hastalanmaya müsait bir hal alır. Bu sebeple yılın belirli zamanlarında eski ve yaşlanmış sürgünlerin budanması işlemi yapılmalıdır. Bu budama işlemi sayesinde gülün şekli de korunmuş olur.
Çeşitli gül türleri için farklı budama zamanları olması mümkündür. Ancak genel olarak, ilkbahar başında ve kış sonunda budama işlemleri yapılır. Bununla birlikte daha sık aralıklarla küçük çapta budama işlemlerin yapılması da gül fidanı için yararlı olur. Bakımı yapılan gül fidanına göre budama işlemlerini şekillendirmek gerekir.
Gül Fidanı Nereden Alınır?
Gül fidanlarını çeşitli yöntemler ile satın almak mümkündür. Bunun en hızlı ve en pratik yolu internet üzerinden alışveriş yaparak almaktır. İnternet siteleri üzerinden alışveriş yapıldığı zaman, kişiler hiç efor sarf etmeden gül fidanlarına ulaşım sağlar. Gül fidanı türlerinin bazıları aşağıdaki gibi listelenebilir:
- Rosa gala (Kırmızı Gül Fidanı)
- Rosa osiria candlestripe (Ebruli Gül Fidanı)
- Rosa climbing white cockade (Beyaz Sarmaşık Gül Fidanı)
- Rosa damascena (Isparta Gülü Fidanı)
Bu konu hakkında 1001 Fidan internet sitesi üzerinden birçok çeşit gül fidanına ulaşılabilir. Site ziyaret edilerek, hem gül fidanları hakkında daha detaylı ve daha güncel bilgi alabilirken hem de zevklere göre seçilen gül fidanlarını satın almak mümkündür.