Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Orman Fakültesi’nden Dr. Öğretim Üyesi Yasin Ünal’ın yürütücülüğü yaptığı TÜBİTAK, TÜBİTAK 4004 - Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları kapsamında desteklenen 21-30 Ağustos 2022 tarihleri arasında Isparta’da gerçekleşecek olan Güller Diyarından Toroslara Bilim ve Doğa Yolculuğu Projesi başladı.

Proje hakkında bilgi veren ISUBÜ Orman Fakültesi’nden Dr. Öğretim Üyesi Yasin Ünal, “TÜBİTAK desteği ile “Güller Diyarından Toroslara Bilim ve Doğa Yolculuğu” projesi doğa bilimleri konusunda uzman eğitmenler eşliğinde Isparta ili ve çevresindeki tamamıyla doğal bir laboratuvar özelliği bulunan doğal tarihi-kültürel alanlarında yürütülecektir.  21-30 Ağustos 2022 tarihlerinde yürütülecek 9 gece 10 gündür. Öğretmenler, Bilim Merkezleri Çalışanları ve Lisansüstü öğrencilerinin katılabileceği eğitimlerimize katılımcıların eğitim sırasındaki tüm masrafları (konaklama, yemek, eğitim) TÜBİTAK bütçesinden karşılanmaktadır. Proje katılımcılarımız, 25 farklı ilden İlköğretim ve Ortaöğretim Öğretmenleri, Bilim Merkezleri Çalışanları ve Lisansüstü yüksek lisans-doktora öğrencilerinden oluşuyor.   Eğitim sonrasında başarılı olan katılımcılara "Doğa Eğitimi Sertifikası" verilecektir.” dedi.

Projenin amaçlarını sıralayan Dr. Öğretim Üyesi Yasin Ünal, “Ülkemiz genelinde çevre - doğa bilinci ve sevgisinin yaygınlaşmasına katkıda bulunmak, Hedef kitlenin proje sonrası bilimsel çalışma, bilimsel düşünme ve benzer proje üretme ve yürütme konusunda özgüvenleri oluşmasına katkı sağlamak, Hedef kitleye aktif görevler vererek onları “yapan-yaşayan” konumuna getirmek, bu yolla anlamlı öğrenmeyi sağlayarak bilginin daha kalıcı olmasına katkıda bulunmak, Göller Yöresi korunan doğal alanları ile sulak alanlarının doğal doğal yapısı ve jeolojik-hidrojeolojik özelliklerini yerinde ve uygulamalı anlatmak, Hedef kitlemizin doğayı ve doğal objeleri daha iyi algılayabilmesini sağlamak, Hedef kitlemizin doğal şartlarda yaşayabilme tecrübesine sahip olmasını sağlamak, Dağcılık eğitimlerinin esaslarını katılımcılarımıza basitleştirilmiş uygulamalı etkinliklerle gösterebilmek, Eğitimde Web-2 araçlarını eğlenerek ve uygulamalı tarzda öğretmek, Hedef kitleyi bilim insanları ile bir araya getirerek, yeni araştırma ve proje fikirlerinde buluşturmak, Hedef kitleye doğada zararlı ve/veya zehirli sürüngen ve böcekleri tanıma - ayırt etme kriterlerini öğretmek, Hedef kitleye önemli memeli ve kuş türlerinin genel özellikleri ve karakteristiklerini yerinde görmelerini sağlamak, Arazide kampçılık ve kamp teknikleri konusunda teorik ve uygulamalı eğitim yapmak, Arazi şartlarında hayatta kalma teknikleri konusunda teorik ve uygulamalı eğitim yapmak, Tıbbi, aromatik, yenilebilir bitkileri ve ayırt etme kriterlerini anlatmak, Doğada harita okuma ve yön bulma tekniklerini öğretmek ve uygulamalarını sağlamak, İlkyardım tekniklerini teorik ve uygulamalı anlatmak, Toros Yörük kültürünü yerinde ve uygulamalı öğretmek, Hedef kitleye doğal objeleri materyal olarak kullanma ve etkinliklerde uygulama yapma yetisi kazandırmak, Isparta yükselen turizm merkezi olan Lavanta Köyü’nde lavanta yetiştiriciliği ve üretimini uygulamalı anlatmak, Toros Yörük Kültüründe Mantarcılığı yerinde ve uygulamalı olarak anlatmak, Proje alanındaki tarihi-kültürel öneme sahip yapıları ve tarihsel sürecini yerinde irdelemek başlıca amaçlarımız arasında yer almaktadır ” dedi.

Projenin doğa eğitimleri arasında Kuş gözlemleri, Memeli hayvan gözlemleri, İlkyardım eğitimi, Eğitici drama oyunları, Tıbbi ve aromatik bitki gözlemleri, Doğa yürüyüşleri, Jeoloji gözlemleri, Gökyüzü gözlemleri, Meteoroloji eğitimi, Böcek gözlemleri, Doğa fotoğrafçılığı, Tarih ve kültür eğitimi, Doğa sohbetleri, Beyşehir Gölü ve Problemlerinin yer aldığını belirten Proje yürütücüsü Yasin Ünal, “Eğitimlerimiz doğadaki kısımları Kızıldağ Milli Parkı, Beyşehir Gölü, Pınargözü Mağarası, Kubad-ı Abad Sarayı, Eşrefoğlu Camii, Burdur Gölü, Eflatun Çeşmesi, Salda Gölü Özel Koruma Bölgesi, Zindan Mağarası, Kovada Gölü Milli Parkı, Yazılıkanyon Tabiat Parkı, Aksu Zindan Mağarası, Gölcük Tabiat Parkı, Güneykent Gül ve Lavanta Bahçelerinde teorik kısmı da ISUBÜ Orman Fakültesi’nde gerçekleşmektedir” dedi. Yasin Ünal son olarak, “Projemiz katılımcılarına, projemize destek veren Tarım ve Orman Bakanlığı DKMP 6. Bölge Müdürlüğü, Tarım ve Orman Bakanlığı DKMP 6. Bölge Isparta Şube Müdürlüğü, Isparta İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Isparta İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, TEİAŞ 7. Bölge Müdürlüğü, Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi ve  Orman Fakültesi, Eğirdir Belediye Başkanlığı, Sütçüler Belediye Başkanlığı, Yenişarbademli Belediye Başkanlığı, Isparta Şehir Hastanesi Başhekimliği, Arzen Kozmetik ve, İsmail BALTACI - Lavanta bahçesi sahibine desteklerinden ve katkılarından dolayı teşekkür ediyorum” dedi.

A101 İnternete Özel Aldın Aldın Kataloğu A101 İnternete Özel Aldın Aldın Kataloğu
Editör: Haber Merkezi