Yükselen Futbol Yıldızı Lamine Yamal - Deha Mı Şanslı Mı?

Pele'nin 66 yıllık rekorunu kırmasının yanı sıraLionel Messi ile Cristiano Ronaldo'nun ancak hayalini kurabilecekleri başarılara imza atan Lamine Yamal geçtiğimiz yıl futbol dünyasını salladı. 17 yaş ve 1 günlükken Avrupa Şampiyonası veya Dünya Kupası'nı kazanan en genç oyuncu olma ünvanını taşıyan Barcelonalı kanat oyuncusu tüm dünyada büyük yankı uyandırdı.

Avrupa Şampiyonası sürerken, büyük sürprizle lamine yamal euro 2024 tarihine adını yazdırdı ve 888Starz gibi platformlarda büyük kazanç sağlayan sürprizlerden biri oldu. 

Euro 2024 Turnuvası ve Öncesi

Yamal bu turnuvada, kırılmayan rekorları kıran, uzun zamandır yapılamayanı başaran genç bir futbolcu olarak adını tüm dünyaya duyurdu.

  • Euro 2024'te hiç kimse Yamal'dan daha fazla katkı vermedi. Bir gol ve dört önemli assiste imza atan genç futbolcu, 1980’den bu yana en fazla asist veren oyuncu ünvanının sahibi oldu.

  • Yamal bu başarıyı yakalamadan hiçbir oyuncu çeyrek final, yarı final ve finalde doğrudan gole müdahil olmamıştı.

  • Haliyle yamal euro 2024 turnuvasında En İyi Genç Oyuncu Ödülü'ne layık görüldü.

    Frank Schmidt'in Başarı Sırrı: İletişim ve Disiplin Frank Schmidt'in Başarı Sırrı: İletişim ve Disiplin

Peki 17 yaşına henüz basan Barcelona kanat oyuncusu Yamal kariyerinde şimdiye kadar neler başardı ve bu neden bu kadar özel?

Yamal'ın Kırdığı Kulüp Rekorları

Yamal'ın tüm maçları 16 yaşında  oynanmadı çünkü Barcelona'da ilk maçına çıktığında daha da gençti. Bu olağanüstü başarılarını şöyle sıralamak mümkün:

  • 15 yaş ve 290 günlükken, 29 Nisan 2023'te Real Betis'e karşı oynanan 4-0'lık galibiyetin son 6 dakikasında Gavi'nin yerine geçerek Barcelona'nın La Liga döneminin en genç oyuncusu oldu.

  • 20 Ağustos'ta, 16 yaş ve 38 günlükken, Cadiz'e karşı 2-0'lık galibiyetle başladığı maçla 1939'dan beri bir La Liga maçına başlayan en genç oyuncu oldu. 

  • Sadece bir hafta sonra, 21. yüzyılda La Liga golüne asist yapan en genç oyuncu oldu. Villarreal'de 4-3 kazanılan maçta Gavi'nin kafayla gol atması için yaptığı orta ile bu başarıyı elde etti.

  • 16 yaş ve 83 günlükken Şampiyonlar Liginde Porto'ya karşı 1-0'lık galibiyetle turnuvanın en genç başlangıç oyuncusu oldu.

  • Dört gün sonra, Granada'ya karşı 2-2'lik beraberliğin ilk yarısında gol attığında La Liga tarihindeki en genç golcü oldu.

  • El Clasico'da oynayan en genç oyuncu, Şampiyonlar Ligi golü hazırlayan en genç oyuncu (Anvers deplasmanında 16 yaş ve 153 günlük), İspanya Süper Kupası'nda en genç oyuncu ve golcü oldu.

  • 17 yaşına gelmeden önce yamal barcelona için 51 maçta oynadı, yedi gol attı ve yedi asist yaptı.

  • İspanya için ise  14 maçta üç gol ve yedi asist kaydeden lamine yamal ea fc 24 ekiplerine de büyük ilham oldu.

Bu başarıların tesadüf olduğunu söylemek güç. Öyle ki ne Arjantinli Messi ne de Portekizli Ronaldo - bu neslin en iyi iki oyuncusu - 16 yaşındayken kulüp veya ülke için tek bir A takım maçına çıkmış değil.

Yamal'ın Kırdığı İspanya Rekorları

8 Eylül 2023'te Yamal, aynı maçta İspanya'nın en genç oyuncusu ve golcüsü oldu. Dani Olmo'nun yerine devre arası hemen önce oyuna girdiğinde 16 yaş ve 57 günlük yaşındaydı. Bu rekoru Barcelona için gol atmadan önce kırmıştı. 

Bu yazki finallerde Yamal, Almanya'da geçirdiği bazı boş zamanlarında okul ödevlerini yapmasına rağmen, kırılabilecek neredeyse her rekoru kırdı. Hırvatistan'a karşı oynadıkları grup açılış maçında ilk 16 yaşında bir oyuncu olarak Euro'larda oynamaya başladı. Yamal ayrıca o maçta Dani Carvajal'ın 3-0'lık golünü attırdı ve onu Euro tarihinde asist yapan en genç oyuncu yaptı.

Yarı finalde Fransa'ya karşı, Avrupa Şampiyonası tarihindeki en genç golcü oldu. Bu maçta 1958'den beri ayakta duran Pele'nin iki rekorunu  yani Euro'da veya Dünya Kupası'nda gol atan en genç oyuncu ve yarı finallerde yer alan en genç oyuncu rekorlarını geçti. Kaçırdığı tek ilginç kilometre taşı, 16 yaşında ve 17 yaşında Euro'larda gol atan ilk oyuncu olma şansıydı.

Messi ve Yamal Fotoğrafı Gerçek Mi?

Euro 2024’teki başarısının ardından Messi’nin Yamal’ın bebekliğiyle çekildiği fotoğraf gündem oldu. Çoğu kişi fotoğrafın gerçek olduğuna inanmasa da işin aslı şöyleydi.

2007 yılında Barcelona'nın Nou Camp'ında yardım amaçlı bir takvim organizasyonu için fotoğraf çekimi yapılmıştı.  Fotoğrafta, kulübün tüm zamanların en golcü oyuncusu ve futbol ikonu haline gelecek olan 20 yaşındaki Messi, bebek Yamal'ı tutuyor ve banyo yapmasına yardımcı oluyordu. Bu messi yamal fotoğrafı büyük yankı uyandırdı.

Çekim, Lamine'nin ailesinin yaşadığı Mataro kasabasında UNICEF tarafından yapılan bir çekilişin ardından gerçekleşti. Associated Press için çalışan serbest fotoğrafçı Joan Monfort, fotoğraftaki bebeğin Yamal olduğunu ancak geçtiğimiz hafta öğrendi.

Monfort, "Messi soyunma odasından çıkıyordu ve aniden içinde plastik bir banyo küveti ve içinde bir bebek bulunan başka bir soyunma odasında buldu kendini. Zordu - ilk başta onu nasıl tutacağını bile bilmiyordu." diye hatırlıyor.

Yamal, kendisi de bir Barcelona efsanesi olma yolunda gibi görünüyor. Hatta bu fotoğraftan sonra Messi, Yamal’a el verdi diye yapılan çok fazla yorum internette dolaşıyor. 


 

Editör: Newstanitim Newstanitim