Köyde yaşayan sayısının her yıl daha da düşmesi,yaşlanan nüfusun yerine tarım ve hayvancılığı devralacak genç nüfusun olmaması, köyde çiftçiliğin bitme noktasına gelmesi gibi bilinen ve yaşanan sorun ve sıkıntıların aksine, genç nüfusu yerinde tutan ve tarımsal üretimde yer almasını sağlayan, ihracata yönelik üretim yapan örnek bir köy Aksu ilçesine bağlı Karağı Köyü.

Haklı bir gururu taşıyarak; köylerinin göç vermediğini ve genç nüfusun tarımsal üretimde yer aldığını ifade eden Aksu Karağı Köyü Muhtarı Ramazan Kahraman, “Köyümüzde 120 hane’den 260 nüfusumuz bulunmaktadır.Arazilerimiz sulu arazi,çeşitliliğimiz bol.Elma,gül,domates, son zamanlarda salatalık ve çilek üretimi yapıyoruz.Köyümüzde zamanla tanındıkça sera üretimi çoğalmaya başladı.Ancak 30 dönüm kadar seramız vardı ama şu anda 20 dönüm falan ekiliyor.İlaç, gübre gibi girdi maliyetleri önceki yıllara göre fazla olduğu için çoğu çiftçimiz sera üretimini bıraktı. Ama bu son zamanda durum biraz daha iyi.Seracılığı bırakanlar tekrar yapmayı düşünüyorlar. Üretici,maliyetler yüzünden vazgeçti ama buna rağmen şu anda seralarda halen domates,salatalık üretimi var.Tarlada,açık alanda  yediveren cinsi çilek üretiliyor.Burada hava sıcaklığı  -1’e düştüğü an üretim biter. Üreticimizin pazarı Isparta veya bazıları buraya buradan alıyorlar buraya geliyor şu anda yok önceleri vardı ama zamanla evet pazar payımız arttı.Üretimde hedefimiz çok daha fazlası. Üretim ve pazarda yayılmak hedef  ama işte uğraşıyoruz, arkadaşlarımızı üretime ikna etmeye çalışıyoruz.Öncü olarak,burada 2014 yılında çileği ilk üretenlerden biriyim. Örnek tarım deneme ürünlerini köyümüzde yaptığımız için ilçe tarım müdürlüğü burayı pilot bölge olarak seçti. Tarım arazilerimiz ve suyumuz bol olduğu  ve nüfusumuzu koruduğumuz için köyümüzü tercih ederekten pilot olan her ürünü burada yetiştirmeye çalışıyorlar.Kara lekeye dayanıklı elma üretiyorlar.Ayrıca safran var şu anda üretilen. Hatta bugün yeni diktiler.Bir ay kadar önce de köyümüzün gazisi emekli astsubay Ali İhsan Bilgiç dikti bir dönüm kadar. Safran yeni yeni örnek olarak dikilmeye başladı kaymakamımızın ve  ilçe tarımın destekleriyle.Hem üretim, hem de göç vermemesi nedeniyle köyümüze örnek diyebiliriz.Üretime meyilli insanların yaşadığı bir köy burası” sözleri ile açıklamada bulundu.

Karağı Köyü Muhtarı Kahraman kendisine yönelttiğimiz soruları da şu şekilde cevapladı:

Domateste rekolte ne kadar?

Domates biraz yaygın olduğu için önceki yıllarda 20 ton falan alıyorduk ama şu anda 15-16 tona düştü. Topraklar zamanla  dönüm dönüm bölünse de 16 ton iyi bir rakam.Ürettiğimiz domates rafta uzun zaman durabilen ihracata yönelik bir ürün.

Hayvancılık yapılıyor mu?

Hayvancılık da kendiliğinden olan geleneksel hayvancılık olarak sürdürülüyor.Köyümüzde büyükbaş hayvancılık var. Büyükbaş hayvan 2000’in üzerinde.Köyümüz daha çok tarım faaliyeti içerisinde.

En Düşük Memur Maaş Zammı 2025’te Ne Kadar Olacak? En Düşük Memur Maaş Zammı 2025’te Ne Kadar Olacak?

 İl ya da il ilçeden beklediğiniz eksik olan hizmet var mı?

 Şu anda yok.Sağ olsun devletimiz her konuda yardımcı oluyor, bir sıkıntımız yok.Önceleri sıkıntımız vardı ama şimdi kaynağımızdan aktarma kanalıyla göletimize,göletimizden de cazibeli şekilde sulama arazilerine geliyor.Çeşme musluklarını açtığımız gibi, tarlalarımız hepsinde su var.Sulamada  hiçbir sıkıntımız yok.

/ Elif AKGÜL

Editör: Özge Çelik