Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) açıkladığı haftalık para ve banka istatistiklerine göre, kredi faizlerinde önemli değişiklikler ortaya çıktı.

İhtiyaç Kredisi Faizlerinde Belirgin Düşüş

İhtiyaç kredisi faizleri, son yedi hafta içinde yüzde 77,9'dan yüzde 72,2'ye gerileyerek 5,7 puanlık bir düşüş gösterdi. Bu gelişme, bireysel kredilerdeki maliyetlerin azalmasını ve borçlanma koşullarının iyileşmesini beraberinde getirdi.

TL Mevduatlarda Hafif Azalma

Bu dönemde TL cinsinden mevduatlarda da bir azalma yaşandı. 29 Ağustos haftasında bankalardaki TL mevduatları yüzde 0,29 oranında azalarak 10 trilyon 608 milyar liraya düştü. Yabancı para (YP) cinsinden mevduatlar ise yüzde 0,15 oranında gerileyerek 6 trilyon 556 milyar liraya indi. Ayrıca, yurt içi yerleşiklerin toplam YP mevduatında 1 milyar 148 milyon dolarlık bir azalma kaydedildi.

Kurşunun Hareketi Anbean Kamerada Kurşunun Hareketi Anbean Kamerada

Kredi Büyümesi Devam Ediyor

Bankacılık sektöründe kredi hacmi büyümeye devam ediyor. Mevduat bankalarındaki tüketici kredileri geçen hafta yüzde 0,86 oranında artış göstererek 1 trilyon 706 milyar liraya ulaştı. Taksitli ticari krediler ise yüzde 0,99 artışla 1 trilyon 685 milyar liraya, kredi kartları bakiyesi ise yüzde 2,31 artışla 2 trilyon 59 milyar liraya yükseldi.

Toplam Kredi Hacminde Artış

TCMB dahil olmak üzere bankacılık sektörünün toplam kredi hacmi, 29 Ağustos ile biten haftada 110 milyar 55 milyon lira artarak 14 trilyon 120 milyar liraya çıktı. Bu rakam, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 41,16 oranında bir artışa işaret ediyor.

Kredi faizlerindeki düşüş ve mevduatlarda gözlenen azalma, ekonomik koşu

Kaynak: Haber Merkezi