Hafif ve ferahlatıcı bir tat olması nedeniyle özellikle iftardan sonra çok tercih edilen bu tatlının adı Lorlu Güllaç olarakta bilinmektedir. Yalvaç'ın meşhur güllacının bilinen güllaçlardan tek farkı, güllaç içi olarak kesmik kullanılması ve üzerine şerbet dökülmesidir.  

Bu makalede bugün sizlerle güllaç yapacağız. Öncelikle malzemeleri hazırlayalım:

  • 2 paket güllaç
  • 3,5 kilogram taze süt 
  • 2 adet limonun suyu
  • 5 yemek kaşığı toz şeker

Isparta Usulü Yalvaç Güllacı Şerbeti İçin;

  • 3,5 su bardağı şeker
  • 4 su bardağı su

Isparta Usulü Yalvaç Güllacı Hazırlanışı:

Öncelikle kesmiği hazırlamamız gerekiyor. Bunun için 4 kilo sütü tencereye alalım ve kaynatalım. Süt iyice kaynayıp kabarcıklar çıkartmaya başlayınca suyu sıkılan 2 limonun suyunu sütün içine ilave edelim. Kısa bir süre sonra sütün kesilmeye başladığını fark edeceksiniz. Süt kaynamaya devam ederken üst tarafından katılaşan parçaları görürsünüz. Süt tamamen katı kıvam alınca geriye sadece yeşil suyu kalıncaya kadar kaynatmaya devam edilmelidir. Daha sonra ocağın kapatılması gerek. Kesilen sütümüz bir tülbentle veya süzgeç yardımıyla suyundan süzülmesi gerekir. Kesmiğin içerisine 5 yemek kaşığı toz şeker ilave edilip karıştıralım.

Bütçede Aslan Payı ‘Yatırım Ve İnşaat’a Bütçede Aslan Payı ‘Yatırım Ve İnşaat’a

Güllaç yapraklarını bir makas yardımıyla 2 parçaya bölelim. Derin bir tepsiye su koyalım güllaç yapraklarını bu suya batırıp ıslatalım. Bu ıslatma işlemini istenirse sütle de uygulayabilirsiniz. Masanın üzerine temiz bir bez örterek ıslanan güllaç yapraklarını buraya sıralayalım. Sadece ıslanan yaprakları çok bekletmeyelim çünkü beze yapışıp sarılmaz hal alabilir. Bir yandan güllaçları sütle ıslatırken diğer yandan da yumuşayan güllaçları sarma işlemini yapalım. Islanıp yumuşayan güllacın kestiğimiz geniş kısmına kesmiğimizi ilave edip iki ucunu kapatıp diğer tarafına doğru yuvarlayarak rulo şeklinde saralım. Rulonuz ne çok sıkı ne de çok gevşek olmalı. Bu elde ettiğimiz uzun ruloyu 3 eşit parçaya bilelim tepsiye saralım. Yuvarlak tepsiye ortadan başlayıp koyulduğu zaman güllacın şekli gül şeklinde olacaktır.

Şerbetin Hazırlanışı

Bir tencerenin içerisine 3,5 su bardağı şeker ve 4 su bardağı su ilave edilir ve su kaynayıncaya kadar beklenilir. Kabarcıklar çıkmaya başladıktan sonra 10 dakika kadar daha kaynamaya bırakılır. İçerisine birkaç damla limon suyu sıkılır ve ocaktan alınır. Hazırlanan şerbet hiç beklenmeden güllacın üzerine dökülür. Şerbet güllaçların üzerini geçecek kadar olmalıdır. Daha fazlası tadını bozar. Güllaç soğuduktan sonra üzerini süsleyerek servis yapabilirsiniz.

İsterseniz üzerini kırmızı meyveler ve cevizle de süsleyerek damak tadınıza göre bir tad katabilirsiniz. 

Güllaç yapımında kullanılan malzemelerin miktarı ve markası maliyeti etkileyebilir ancak genel olarak, güllaç yapımı oldukça uygun maliyetli bir tatlıdır. Evde Isparta Usulü Yalvaç Güllacı yaparak hem hafif bir tatlı yiyebilir, hem de yeni bir lezzet deneyebilirsiniz.

Haber/ Özge Çelik

Editör: Ali Rıza Cesur