İş zekası kullanımının şirketler için birçok faydası bulunmaktadır. İş zekası ve raporlama araçları, gerçek zamanlı verilerin toplanarak işlenmesini sağlar. Ayrıca gerçek zamanlı analitikten de yararlanarak sürekli güncellenen bilgilere daha doğru şekilde ulaşmanızı sağlar. Bu seçenek ile şirketler önemli risklerin ortaya çıkmadan önlenmesini sağlamaktadır.
İş zekası, çalışan verimliliğinden bir departmanın genel başarısına kadar şirket içindeki işleyiş ve faaliyetler hakkında kapsamlı bilgilere erişmenizi sağlamaktadır. Bu bilgiler ile iş süreçlerinin etkinliğini daha kesin bir şekilde görebilir ve operasyonel süreçlerin daha kolay yönetilmesini sağlayabilirsiniz.
İş zekası araçlarının büyük veri setlerini toplama ve işleme kapasitesi, şirkete rekabet avantajı sağlamaktadır. Pazarlama, bütçeleme ve diğer iş süreçlerine yönelik performans ve verimliliğin takip edilmesine olanak sağlayarak şirketlerin pazardaki konumlarını güçlendirmelerine yardım eder.
Veri depolama, sürekli olarak gelen ve geleneksel yöntemler ile işlenmesi zor olan büyük miktardaki verileri işler ve erişime sunar. Böylece şirketin önemli olan hiçbir noktayı kaçırmadan anlamlı ve güncel bilgilere dayalı olarak karar almasına yardımcı olur.
İş zekası, şirketlerin müşterileri hakkında daha fazla bilgi edinmesine ve böylece daha etkili hizmet sunmasına yardımcı olur. Müşteri tutum ve davranışlarının tanımlanmasına yardımcı olan bilgiler sunarak müşteri ihtiyaçlarına öngörülerek çözümler belirler.
İş Zekası ve Depolama Nedir?
İş zekası ve depolama, şirket faaliyetlerinden elde edilen ham verileri, iş süreçlerinin daha etkili olmasını sağlayan anlamlı verilere dönüştüren sürece verilen bir isimdir. Bu süreç içerisinde analitiğin ve teknolojinin dahil olduğu belirli yöntemler kullanılmaktadır. Şirket faaliyetlerinde toplanan, depolanan ve analiz edilerek anlamlı hale gelen veriler, iş süreçleri üzerinde olumlu bir etki bırakmaktadır. İş zekası nedir? sorusu şirketler tarafından oldukça merak edilmektedir.
İş zekası ile iş süreçlerine yönelik kararlar, içgüdüsel olarak değil veriye dayalı olarak alınmaktadır. Bu süreç içerisinde geçmiş ve mevcut veriler iş faaliyetleri olarak sunularak şirketlerin daha iyi karar alması sağlanmaktadır. Bu şekilde şirketler iç süreçlerinin daha sorumsuz ve verimli sürdürülmesini sağlamaktadır. Bunun içi şirketler iş zekası seçeneklerinden faydalanmaktadır.
İş Zekası ve Raporlama Özellikleri Nelerdir?
Şirketlerin birçok birimleri, faaliyetleri ve süreçlerinden veriler toplamak, bu verileri depolamak, analiz etmek ve sunmak için farklı özelliklere sahip iş zekası araçlarının kullanılması gerekebilir. İş zekası araçlarının temel özelliklerini sıralayacak olursak;
1. Veri madenciliği, veri tabanları, istatistikler ve makine öğrenimi ile büyük veri kümelerinde eğilimler ortaya çıkarır,
2. Raporlama, verilerin düzenlenmesini, filtrelenmesini ve belirli bir düzen içerisinde görüntülenmesini sağlar,
3. Performans değerlendirme, özelleştirilen gösterge panelleri kullanarak hedeflere yönelik performansı değerlendirmek amacı ile mevcut verileri geçmiş veriler ile karşılaştırır,
4. Sorgulama, verilere özel sorular sorarak veri kümelerinden cevapların çekilmesini hedefler,
5. İstatiksel analiz, istatiksel yöntemler ile verilerin etkinliğini artıran betimleyici analitik sonuçların alınmasını hedefler,
6. Veri görselleştirme, analiz edilen verilen daha kolay anlaşılması için grafi, çizelge ve histogram gibi görsel anlatımlara dönüştürür.
İş Zekası ve Depolama Yöntemleri Nelerdir?
İş zekası ve depolama uygulamaları, pek çok farklı teknolojinin iç içe geçtiği süreçlere denmektedir. Bu teknolojiler şirketlerin veri analizinden çıkarımlarda bulunmasına, gelişmiş istatistikleri ile iş operasyonlarını yaparken geleceğe dair önlem ya da adım atmada önemli bir etkendir. Bu nedenle bu yöntem tekdüze uygulamaları değil çok yönlü teknikleri barındırmaktadır. İş zekası nasıl çalışır? Sorusu birçok kişi tarafından merak edilmektedir.
İş zekasında kullanılan tekniklerden biri veri madenciliğidir. Veri madenciliği BI teknolojilerinde yeni sayılmaktadır ancak bir o kadarda önemli bir yer kapsamaktadır. Veri anlamlandırmada oldukça önemli bir yerdedir. Veri tabanları ve istatistiksel bilgileri kullanarak veriler arasında ilişki kurma, çıkarımlarda bulunma ve sıralama yapma işlemlerini gerçekleştirmektedir.
Bir diğer unsurda sorgulamadır. Sorgulama veri tabanında çıkarımlarda bulunmak amacı ile gerçekleştirilen veri ya da bilgi sorgulamasıdır. Bir diğer unsurda veri hazırlamadır. Var olan veriler arasından sorgulama yapıldıktan sonra bu verileri analize hazırlamak için birleştirme ve yapılandırma yapar.
Raporlama veri analizi sonrası çıkan sonuçları karar mercileri ile paylaşarak gerekli raporlama ve sonuç analizlerini elde etmektedir. Kıyaslama seçeneği ile elde edilen çıkarımlar doğrultusunda elde edilen metriklerin geçmiş veriler karşılaştırılmaktadır.
Tanımlama seçeneği ile karşılaştırmalar yapmak ve bir işletmede meydana gelen değişiklikleri daha iyi anlamak için geçmiş veriler yorumlanmaktadır.