Türkiye’de yetiştirilen her 4 elmadan biri Isparta’da üretiliyor. Kalitesi ve lezzeti ile hem yurt içinde hem de yurt dışında satışa sunuluyor.

Kentteki yüzlerce ailenin geçim kapısı olan elmanın üretimi her geçen yıl yaygınlaşıyor. Gül, lavanta, domates, üzüm, kayısı ve karanfil üretimiyle güçlü bir tarım altyapısına sahip Isparta'da üretilen elma, soğuk hava depolarında yapılan yıkama ve paketleme işleminden sonra satışa hazır hale getiriliyor.

Kendi Kayıklarıyla Köylerine Ulaşıyorlar Kendi Kayıklarıyla Köylerine Ulaşıyorlar

Aroması ve kalitesiyle tercih edilen elma, iç piyasanın yanı sıra dış piyasaya da yıllık 180 bin ton ihraç ediliyor.

2022 yılında 1 milyon 200 bin ton üretimin yapıldığı Isparta elması, Borsamızın girişimleriyle Türk Patent ve Marka Kurumunca coğrafi işaret belgesiyle tescillendi.

Isparta elmasının coğrafi işaret belgesi alması ile birlikte ihracatı artıracaklarına inandıklarını belirten Yönetim Kurulu Başkanımız Hüdai Şahin, “dünyadaki coğrafi işaret pazarı 200 milyar dolar seviyesinde. Isparta elması coğrafi işaretle bu pastadan daha fazla pay alacaktır” diye konuştu.

Ülkenin yaklaşık yüzde 25'ini ürettiklerini dile getiren Şahin, "Buna karşılık ihracattaki payımız yüzde 45 buda şunu gösteriyor Isparta elması rengi, tadı ve şekliyle her zaman ön plana çıkmaktadır. Bizde elmamızın bu özelliklerini korumak ve daha iyi tanıtabilmek adına 2020 yılında coğrafi işaret almak için başvurumuzu yapmıştık. Zorlu bir sürecin sonunda Ağustos 2023’te “Isparta Elması” tescillenerek Coğrafi İşaretli ürünler arasına katılmıştır.

Bizlere düşen görev Isparta Elması’nın tanıtımını daha iyi yapmak, Hedef Pazar ülkelerde tercih edilebilmeyi ve İhracat miktarımızı arttırmaktır. Bununla ilgili olarak 6 dilde hazırladığımız Isparta Elması filmini dünyanın bir çok noktasına ulaştırdık, diğer tanıtım faaliyetleri içinde çalışmalarımız devam etmektedir. Unutmayınız ki “Her İnsan ISPARTA ELMASI’nı hak eder ”   ifadelerini kullandı.

Borsamız tarafından 6 dilde hazırlanan Coğrafi işaret belgesine sahip olan Isparta elması belgeseli, dünyanın dört bir yanındaki Türk Büyükelçilikleri ile Ateşeliklere gönderildi.

Editör: Özge Çelik