Isparta Ticaret Borsası (ITB) Başkanı Hidai Şahin, bugün bir basın toplantısı düzenleyerek Borsanın çalışmaları hakkında önemli bilgiler verdi.

Amaçlarının; Üyelere ve Isparta tarımına hizmet etmek, tarımla büyüyen Isparta hedefleri doğrultusunda çalışmak olduğunu belirten Şahin, “Bu hedeflerin gerçekleştirilebilmesi için en önemli etken, tüm paydaşların (Stklar, kamu kurumları ve siyasilerin) birlik olması, beraber hareket etmesidir. Aynı amaç doğrultusunda çalışmaları ve el ele vermeleri gerekmektedir. Isparta Ticaret Borsası olarak bizlerde bu kapsamda etkin rol oynamak için çalışmalar yapmaktayız” dedi.

2023 yılı faaliyetlerini anlatan Borsa Başkanı Şahin; “Üyeler ile buluşma toplantıları düzenledik: ilçelerimiz ve merkezde tüm üyelerimiz ile toplantılar düzenleyip, sorunları ve talepleri dinleyip, çalışmalarımıza yön verdik. Tüm üyeleri arayarak taleplerini topladık ve bunlarla ilgili çalışmalarımıza devam etmekteyiz. . TARIM PAYDAŞLARI grubunu oluşturarak, Isparta tarımına yön veren ve yön vermesi gereken paydaşlarla aylık toplantılar yaparak Isparta tarımına ne gibi katkılar yapabileceğimizi masaya yatırdık.

Bu paydaşlar; ITB, TARIM İL MÜD. ISUBÜ ZİRAAT FAKÜLTESİ, TKDK, TARIM AKTÜEL Borsamız koordinatörlüğünde yapılan Tarım Aktüel Programımız, "Tarım Paydaşları" kapsamında yapılan toplantılar sonrası daha bilimsel ve teknik konulara taşınmış oldu. TİCARET ELÇİLERİ PROJESİ: Tanıtım faaliyetlerimiz ve Pazar bulma kapsamında yine ilimizde öğrenim görmekte olan yabancı uyruklu öğrencilere yönelik "Ticaret Elçileri"  Projesi başlattık.

Proje kapsamında; Toplam 29 ülkeden 57 öğrenci katıldı. Öğrencilerin Ülke bazında dağılımları şu şekildedir; Afganistan'dan 4, Bangladeş'ten 2, Burkina Faso'dan 1, Burundi 1, Demokratik Kongo 1, Endonezya 4, Filipinler 1, Gabon 1, Gana 1, Gine 1, Gine Bissau 1, Hindistan 2, İran 2, Kazakistan 2, Kenya 1, Kırgızistan, 1 Libya 2 Malezya 1, Mısır 4, Moğolistan 1, Myanmar 1, Nepal 1, Pakistan 5, Sudan 3, Suriye 5, Somali 2, Tunus 1, Türkmenistan 2, Ukrayna 1 ve son olarak Ürdün'den 2 öğrenci katıldı.

ISPARTA ELMASI: 2020 yılında coğrafi işaret belgesini almak için başvurusunu yaptığımız "Isparta Elması" zorlu bir sürecin sonunda Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından onaylanmış ve İlimizin 17'nci Coğrafi İşaretli Ürünü olmuştur.

Bununla birlikte;

6 dilde (Türkçe, Arapça, Endonezce, Hintçe, İngilizce, Rusça) hazırlattığımız Isparta Elması Filmi dünyanın dört bir yanındaki Türk Büyükelçiliklere ulaştırıldı.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği öncülüğünde Cumhurbaşkanı Yardımcımız ve altı Bakanımızın katıldığı Ticaret Şurası'nda Isparta'nın sorunları ve çözüm önerileri ile ilgili söz alarak aşağıdaki sorunları dile getirdik.

Bürokratik süreçlerin hızlandırılması hakkında izinlerin tamamlanması

Serbest Ticaret Anlaşmalarının imzalanması ve yeniden değerlendirilmesi,

Isparta Belediyesi S Plaka İhalesine Çıkıyor Isparta Belediyesi S Plaka İhalesine Çıkıyor

Özellikle Elma da, daha önce pazarımız olan Mısır da bize uygulanan %40'lık gümrük vergisinin çözüme kavuşturulması,

İhracatta lojistik giderlerine özel indirim veya destek sağlanması özellikle kiraz gibi kısa ömürlü ürünlerde, havayolu kargo imkanının uygun fiyatlarla teşvik edilmesi,

Isparta Süleyman Demirel havaalanımızın kargo hizmetleri altyapısına kavuşturulması,

120 adet ve 600.000 ton kapasiteli soğuk hava depolarımızdan yaklaşık %70'inin faydalandığı eski teknoloji depoların modernizasyonu gerekmektedir. Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu tarafından yürütülen IPARD programında 10.000 m³ üst sınırı vardır. Eski depoların çoğunluğunun kapasitesi bu sınırın üstünde olduğu için kapsam dışı kalmaktadır. IPARD programında yapılacak değişiklik ile hem yeni kurulum hem de modernizasyon projelerinde uygunluk sağlanacaktır.  Tanıtım faaliyetlerimiz ve ihracat Pazarı bulma kapsamında Endonezya Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Dr. Lalu Muhamad Iqbal'i ziyaret ederek, İlimizde yetişen Isparta Elması başta olmak üzere, kiraz, kayısı ve diğer tarım ürünlerimiz hakkında pazar bulma faaliyetinde bulunduk. Türkiye'nin Hanoi Ticaret Müşaviri Burak Cihan Ürkmez ile Vietnam'dan gelen heyeti Isparta Ticaret Borsası olarak ağırladık. Ziyaret sonrası Vietnam heyeti ile birlikte elma ve kiraz işleme tesislerine ziyaret ettik” ifadelerine yer verdi.

2024 YILI HEDEFLERİ

Borsa Başkanı Şahin, 2024 yılı için belirledikleri hedefleri ise şöyle sıraladı:

1- Zirai atıkları geri dönüşüme kazandırma projesi,

2- Coğrafi işaretli ürünlerimiz olan "Isparta Gülyağı", "Isparta Gülsuyu" ve "Isparta Elması" tanıtım faaliyetlerini ulusal ve uluslararası boyuta taşımak.

3- Isparta Elmasında hedef Pazar bulmak

4- Süt Analiz laboratuvarı kurmak.

5- Üyemize ve ilimize kazanç sağlayacak projelerde yer almak Kıymetli basın mensubu arkadaşlarım; Değerli vaktinizi ayırarak davetimize icabet ettiğiniz için hepinize teşekkür eder, saygılarımı sunarım.

Haber32 - Özge Kılınç

Editör: Özge Çelik