Seçim çalışmalarına hızla devam eden Isparta Bağımsız Milletvekili Adayı Mustafa Aydemir, projelerine ilişkin açıklamalarına devam ediyor. Ülkemizin enerjide dışa bağımlı olmaktan kurtulması gerektiğini belirten Aydemir, Yeşil Enerji Projesinin detaylarını kamuoyu ile paylaştı. Aydemir’in açıklamaları şöyle:
“Ülkemizin Enerji Sektörünün röntgenini çekeceğiz. Çok önemsiyorum, çünkü ben bunu çok önemsiyorum, ben Türkiye Elektrik Kurumunun değişik birimlerinde çalıştım, daha sonra da özel sektörde halen daha bu sektörle uğraşmaktayım. Ben bu konuya vakıfım, enerji konusunda Ülkemizin en önemli sorunlarından birisidir. Problem konusunda da en önemli kamburlarından birisidir. Neden dersek biz ithalat ve ihracatımızı hemen hemen dengeledik ama enerji sektörü hariç. 2022  yılında 104 milyar dolarlık enerji aldık, enerji ithal ettik. Bu bizim cari açığımız, bunu şöyle kıyaslayabiliriz. Sayın Cumhurbaşkanı 11 ilimizi etkileyen depremin maliyetinin 100 milyar dolar olduğunu söyledi. 

DIŞARIYA VERDİĞİ PARAYLA HER YIL 11 VİLAYETİMİZİ YENİLEYEBİLİRİZ 

Isparta'da Kopan Dev Kayalar Yola Düştü Isparta'da Kopan Dev Kayalar Yola Düştü

Asrın felaketini yaşadık, yıkılan şehirlerin yeniden inşası ve o bölgenin yeniden ayağa kalkmasının maliyeti  100 milyar dolar dedi Sayın Cumhurbaşkanı. Düşünebiliyormusunuz biz bir yılda 104 milyar dolarlık enerji ithal ithal ediyoruz, bu enerjiyi kendi kaynaklarımızla üretebiliyor olsaydık bu 104 milyar kendi ülkemizde kalacak ve her yıl 11 vilayetimizi yenileyecek ve 8 yılda tüm şehirlerimizi yenilemiş olacaktık. Ama maalesef enerji kaynaklarımız buna müsait değil. Misaki Milli sınırlarımızda olmasına rağmen Musul’un Kerkük’ün ve Suriye’nin bazı kesimlerinin elimizden çıkartılmasının sebeplerini  şimdi daha iyi anlıyoruz. Bu enerji kaynakları elimizde olaydı Türkiye ekonomik çemberden kurtulmuş olacaktı ve Türkiye şimdi dünyanın en süper ülkelerinden biri olacaktı.

Ama bunu emperyalist güçler Türkiye’yi enerji kaynaklarının dışında tutmuşlar. Ama günümüzde enerji kaynakları da çeşitlenmeye başladı. Ben 2000’li yıllarda Ankara bürokrasisinde elimizde dosya ile gezerken, rüzgar atağa geçecek, 2030 yılına kadar 30 milyar dolarlık rüzgar tribünü yapmamız lazım, bu paranın dışarı gitmemesi lazım diye konuşuluyordu o zamanlar. Şimdi rüzgar ve güneş revaçta. Biz hem  ülkemiz hem de Isparta olarak güneş santralleri olarak çok verimli bir coğrafyaya sahibiz. Rüzgar tribünleri kurulabilecek alanlarımız ve potansiyelimiz mevcut. Ülkemizde 100 bin megavata varabilecek rakamlar var,  Isparta’da Devletin dediği rakamlara göre 1500 megavat, bizim ölçümlerimize ve hesaplarımıza göre çünkü biz alanı tarıyoruz bu rakam 2500 megavatı bulacak. Tamam şuna gelmek istiyorum. Tamam petrolümüz olmayabilir, doğalgazımız az olabilir ama zaten günümüzde de karbon yakıtlı yakıtlardan kurtulmak istiyor dünya. Yenilenebilir enerji kaynakları olan rüzgar ve  güneş bizim ülkemizin kurtuluşu. Birleşmiş Milletler öncülüğünde bazı kararlar alınarak iklim sözleşmesi tasarısı hazırlanmıştır. Dünya devletleri de bu sözleşmeye uyacaklarını taahhüt etmişlerdir. Ülkemiz de bu sözleşmeyi imzalayarak bu kararlara taraf olmuştur. Buna göre 2053 yılında 0 karbon emisyonuna ulaşmayı taahhüt etmiştir. 2035’li yıllardan sonra ülkemize sıfır benzinli ve dizel araç girişi yasaklanacaktır. Bunu Avrupa yapıyor, hatta yasaklıyor. Bunun yerine elektrikli araçlar olacak, Yani 0  karbon emisyonuna uymak zorundayız.

DÜNYANIN EN BÜYÜK SORUNU İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ

Değerli Ispartalılar Dünyanın ve Isparta’nın en büyük sorunu iklim değişikliği, küresel ısınma, ülkeler bunu yeni yeni ciddiye almaya başladılar. Şu sonbahar yağmurları da olmasa neredeyse tereddüte düşecektik bırakın enerjiyi ekin olmayacak, ekmek olmayacaktı. Bu yağmurlar biraz kurtardı durumu. Dünyanın bir iki derece fazla ısınması iklim değişikliklerine yol açıyor, buzulların erimesine neden oluyor. Dünya önlemler almaya başladı. Alınan en önemli kararlardan bazıları yani kömür, petrol, doğalgaz türü yakıtlardan 2053 yılına kadar kurtulmak, nasıl başaracağız bunu işte  yenilenebilir enerji kaynaklarıyla başaracağız bunu, ülkemizi buna hazırlamamız gerekiyor. Devletin bununla ilgili teşvikleri var, ama yeterli değil. Bizim 104 milyar dolarlık paranın dışarıya gitmesinin engellenmesi lazım. Biz ihracatımızı 500 milyar dolara çıkaracağız diyoruz ne ile çıkaracağız bunu. Eğer biz zamanında gerekli tedbirleri alsaydık  enerji ithalatının büyük bölümünü yerli ve milli kaynaklardan karşılamış olabilirdik. Bunun önceliklendirilmesinin gerektiğine inanıyorum. 

BİRİLERİNİN BUNLARI YUKARIYA ANLATMASI LAZIM 

Örneğin 2023 yılında bütçeye konan enerji sübvansiyonu parası 530 milyar Türk parası 30 milyar dolara yakın  para eder, ha bunun yapılması lazım mıydı evet yapılması lazımdı. Ama biz 30 milyar dolarlık rüzgar santrali yapsaydık 100 milyar kilovatsaat elektrik enerjisi üretmiş olurduk.   Onun için bunların çok iyi planlanması lazım, yukarıya birilerinin önermesi lazım, kim önerecek. Seçilmiş milletvekilleri önerecek. Enerji Bakanından Sayın Cumhurbaşkanına kadar bununla ilgili planlamaları yapıp önlerine hesapları kitapları önlerine koymamız lazım. İşte biz Yeşil Enerji  Projesine odaklanıyoruz. Enrerjide yeşil, tarımda yeşil bütün sektörlerde  yeşile döneceğiz. Karbon emisyonundan kurtulacağız, Ispartamız Türkiye’ye örnek olacak. “

Editör: Haber32 Büro