Isparta Valiliği, Isparta genelinde düğün merasimi ve benzeri törenlerde bugünden itibaren uygulanmak üzere, “DÜĞÜN MERASİMLERİ VE BENZERİ TOPLUMSAL ETKİNLİKLERDE UYULMASI GEREKEN USUL ESASLAR İLE UYGULANACAK YASAKLAR HAKKINDA KARAR”ın yürürlüğe girdiğini duyurdu.
Kararın amacının, Isparta ili sınırları içerisinde, can güvenliğinin korunması, suç işlenmesinin önlenmesi, kamu düzeninin sağlanması maksadıyla, düğün ve benzeri toplumsal etkinliklerin ne şekilde yapılacağı, bu etkinliklerde güvenlik birimlerine nasıl bildirimde bulunulacağına ilişkin usul ve esasların belirlenmesi olduğu kaydedildi.
Bu kararın, Isparta İli merkez, ilçeler ve bağlı yerleşim birimlerindeki düğün merasimi ve benzeri (nişan ve nikâh merasimi, sünnet düğünü, asker uğurlama vb.) etkinliklerin düzenlenmesinde uyulması gereken kuralları, bu etkinliklerde yapılması yasak olan eylemleri, bu konularda sorumluluğu bulunan kişileri ve görevlileri, kararda belirtilen kural ve yasaklara riayet etmeyenlere uygulanacak idari para cezalarına ilişkin hususları kapsadığı belirtildi.
Karar kapsamındaki usul, esas ve yasaklar şu şekilde açıklandı:
“Isparta İli genelinde, düğün, nişan ve nikâh merasimi, sünnet düğünü, asker uğurlama, kutlama konvoyu vb. organizasyonlarda yapılan kutlamalar sırasında ateşli silahla havaya ateş edilmesi suretiyle can güvenliğinin tehlikeye atılmasını, bu tür etkinlikler nedeniyle yapılan aşırı gürültüden dolayı çevrede meskûn vatandaşların rahatsız edilmesi ve toplum huzurunun bozulmasını engellemek, bu konularla ilgili toplumsal farkındalık oluşturmak amacıyla aşağıda belirtilen tedbirlerin alınması gerekli görülmüştür.
1- Düğün merasimi veya benzeri (nişan ve nikâh merasimi, sünnet düğünü, asker uğurlama vb.) etkinliklere ilişkin bildirimde bulunulmasından, düğün sahibi ve düğünün yapıldığı salonunun işletmecisi, diğer etkinliklerde ise bu etkinliği düzenleyen kişiler sorumludur.
2- Düğün merasimi ve benzeri (nişan ve nikâh merasimi, sünnet düğünü, asker uğurlama, kutlama konvoyu vb.) etkinlikleri düzenleyenlerin, etkinliğin yapılacağı yeri (açık veya kapalı alan), tarihi ve saatini belirtir dilekçe ile en az 5 (beş) gün önceden organizasyonun yapılacağı yerin kolluk birimine (polis merkezi ya da jandarma karakolu) yazılı bildirimde bulunması zorunludur.
3- Düğün merasimi ve benzeri etkinliklerin kapalı salon ortamında yapılması halinde sona erme saati 24.00, etkinliklerin açık havada (bahçe, meydan, park vb.) yapılması durumunda ise sona erme saati 23.00 olarak belirlenmiştir. Etkinliklerin sona erme saati konusunda düğün sahibi, salon işletmecisi veya etkinliği düzenleyen kişiler tarafından etkinlik sırasında katılımcılara bilgilendirme yapılacaktır.
4- Düğün merasimi ve benzeri etkinliklerin yapıldığı yer ve çevresinde her türlü ateşli silahlar ile ses ve gaz fişeği atan silahların (tabanca, tüfek, kurusıkı tabanca vb.) kullanılması yasaktır. Bu etkinliklerde ateşli silahların kullanılması durumunda olayın kolluk birimlerine bildiriminden düğün veya organizasyon sahipleri ile düğün salonu işletmecileri sorumludur.
5- Düğün merasimi ve benzeri etkinliklerin yapıldığı yer ve çevresinde Valilik ya da Kaymakamlıktan izin alınmadan ve yetkisiz kişiler tarafından her türlü şenlik ve işaret fişekleri (havai fişek, maytap, torpil vb.) kullanılması ve atılması yasaktır.
6- Düğün ve benzeri etkinliklerin halkın genel kullanımına tahsis edilen yol, sokak, cadde yaya kaldırımı, umuma açık park vb. alanlarda vatandaşların bu alanları kullanımını kısıtlayacak veya araç ve yaya trafik düzenini aksatacak şekilde yapılması yasaktır.
7- Düğün merasimi ve benzeri etkinliklerin yapıldığı kapalı veya açık mekânlarda, Çevresel Gürültü Kontrol Yönetmeliği ve İl Mahalli Çevre Kurulu tarafından belirlenen ses basıncı ve gürültü limitlerine uymak zorunludur. Bu konudaki sorumluluk düğün sahibi ve benzeri etkinlikleri düzenleyen kişiler ile salon işletmecileri ve ses düzenini işleten kişiler sorumludurlar.
8- Düğün ya da benzeri etkinlikler (nişan ve nikâh merasimi, sünnet düğünü, asker uğurlama, kutlama konvoyu vb.) kapsamında yapılan kutlamalar nedeniyle oluşturulan araç konvoylarında klakson çalınarak veya ses, müzik cihazları kullanılarak çevrenin rahatsız edilmesi ve araçlardan sarkarak trafik güvenliğinin tehlikeye sokulması yasaktır.
9- Kolluk birimlerince, düğün ve benzeri organizasyonlara izin verilirken, bu etkinlikleri gerçekleştirecek olan kişilerden yukarıda belirtilen kural ve yasaklara uyulacağı hususunda taahhütname alınacaktır.
10- Kamu düzeni ve güvenliğinin korunması amacıyla, yukarıda belirtilen etkinliklerin gerçekleştirildiği mahalle ya da köylerde görev yapan muhtarlar yukarıda belirtilen kurallara ve yasaklara uyulmadığı yönünde bir durum olduğunu öğrendiklerinde kolluk birimlerine ihbarda bulunmakla yükümlüdürler. Bu yükümlülüğünü yerine getirmeyen muhtarlar hakkında soruşturma işlemi başlatılacaktır.
11- Düğün ve benzeri etkinliklerde davetli olarak bulunsa bile kolluk görevlileri, yukarıda belirtilen yasaklara aykırı hareket edildiğini gördüğü durumda ihbar, tutanak altına alma ve müdahale yükümlülüklerini yerine getirmekle sorumludurlar. Bu yükümlülüklerini yerine getirmeyen kolluk görevlileri hakkında soruşturma açılacaktır.
12- Kamu personelinin, katıldığı organizasyonlarda silahı ile havaya ateş açtığının tespit edildiği durumlarda, ilgili personel hakkında derhal disiplin işlemi başlatılacaktır.
13- Düğün ve benzeri organizasyonları (nişan ve nikâh merasimi, sünnet düğünü, asker uğurlama, kutlama konvoyu vb.) düzenleyenler tarafından, açık alanlarda yapılacak kutlamalarda farkındalık oluşturmak amacıyla, 50×70 cm ebadında, havaya ateş açılmaması/silah kullanılmamasına yönelik hazırlana kara ekindeki afiş örnekleri temin edilerek tüm katılımcıların görebileceği şekilde etkinlik alanına asılacaktır.
14- Düğün ve benzeri etkinliklerde silah atıldığına ilişkin ihbar alınması durumunda ilgili kolluk birimi tarafından talep edildiğinde etkinliğe ilişkin görüntü kayıtları etkinliği düzenleyenler ya da işletme sahibi tarafından kolluk birimlerine teslim edilecektir.”
Bu kararlara uyulmaması halinde, bu kararda belirtilen tedbirler ve konulan yasaklara aykırı hareket edenler hakkında; 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 123, 170 ve 174’üncü maddeleri; 5326 sayılı Kabahatler Kanunu’nun 32 ve 36’ncı maddeleri, 2559 sayılı Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu’nun 14’üncü maddesi, 2872 sayılı Çevre Kanunu’nun 14’üncü maddesi, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 14, 56, 72 ve 80’inci maddeleri ve ilgili diğer mevzuat hükümlerine göre cezai işlem yapılacağı açıklandı.