Bakan Kacır Son 22 Yılda Büyük Destekler Sağlandı Bakan Kacır Son 22 Yılda Büyük Destekler Sağlandı

Süleyman Demirel Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen kapsamlı bir araştırma, Isparta Belediyesi zabıta personelinin ciddiye alınmama, küçümsenme ve takdir edilmeme gibi ciddi sorunlarla karşı karşıya olduğunu ortaya koydu. Araştırma, zabıta personelinin belediyenin halka bakan yüzü olarak önemli görevler üstlendiğini ancak çeşitli sebeplerle sıkıntılar yaşadığını vurguladı.

Araştırmada, zabıta personeli, halk sağlığı ve düzeni için denetleme, mühürleme ve diğer kolluk kuvvetleri ile ortak programlara katılma gibi pek çok alanda faaliyet göstermektedir. Ancak, belediyenin siyasal bir kurum olarak görülmesi ve zabıtaların yaptırımlarının yeterince ciddiye alınmaması, zabıtaların yaşadığı sorunları derinleştirmektedir. Ayrıca, zabıtalığın profesyonel bir meslek olarak algılanmaması da bu sorunlara katkıda bulunmaktadır.

Görüşmelerde, zabıta personelinin en büyük sorunlarından biri personel yetersizliği olarak belirtilmiştir. Personel eksikliği, diğer sorunların da ikincil sebebi olarak öne çıkmaktadır. Bunun yanında, zabıta personelinin yıpranma payı haklarının bulunmaması, ücret yetersizliği ve meslekte yükselmenin takdir yetkisine bağlı olması gibi sıkıntılar da ifade edilmiştir.

Gezici ekip olarak çalışan zabıta personeli, zor kullanma ve silah taşıma, araç ve teçhizat yetersizliği, siyasi baskılarla görevlerinin engellenmesi, esnaf, seyyar satıcı ve dilencilerle çatışma gibi konularda yoğun şikayetlerde bulunmuştur. Büro içi ve idari çalışanlar ise personel eksikliği, zabıtanın çalıştığı alanlarda uzman meslek gruplarının teşkilat içinde yer alması gerektiği fikri, tatil, ikramiye ve ödüller gibi beklentileri öne çıkarmıştır.

Isparta özelinde yaşanan bu sorunların ülke genelinde de benzer şekilde yaşanabileceği göz önüne alındığında, zabıtaların mesleki itibarını ve toplumsal imajını artırmak için yasal ve kurumsal adımların atılması gerektiği vurgulanmaktadır. Araştırma sonuçları, zabıta mesleğinin daha saygın bir hale getirilmesi için gerekli reformların yapılmasını önermektedir.

Muhabir: Ali Rıza Cesur