-TÜBİTAK Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları- 4004 desteği aldı
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar Kurumu (TÜBİTAK), Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanlığı tarafından hazırlanan ''Bir Siber Güvenlik Macerası (BSGM)''Projesi'ni destek kapsamına aldı. Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları- 4004 Destek Adımı bağlamındayeni nesillere ''Siber Güvenlik'' alanının hassas ve kritik değeri anlatılacak.
-''Toplum 5.0'' kapsamında önemli bir adım
Bir Siber Güvenlik Macerası Projesi Yazarı Dr. Öğretim Üyesi Utku Köse, Endüstri 4.0 Çağı'nda yeni bir toplumsal değerin yükseldiğini söyledi. ''Dönüştürücü Bilgelik'' şeklinde tanımlanan ''Toplum 5.0'' için SDÜ'nün önemli bir adım attığını kaydeden Dr. Öğr. Üyesi Köse, yeni kuşaklara Türkiye için çok önemli bir alan olan ''Siber Güvenlik'' eğitimi verileceğini kaydetti.
Dr. Öğr. Üyesi Utku Köse, TÜBİTAK Doğa Eğitim ve Bilim Okulları- 4004 kapsamında Mayıs 2018'de başlayacak ''Bir Siber Güvenlik Macerası''nın süreçlerini şöyle analiz etti:
''SDÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğretim üyeleri, 5 gün süresince teorik ve uygulamalı eğitim verecek. Ardından 10'uncu sınıflardan 40 öğrenci kampa alınacak. Ağustos'un son haftası ya da Eylül'ün ilkyarısında 9 gün boyunca Eğirdir'de etkileşimi ön planda tutan, senaryo tabanlı eğitim programı uygulanacak. Proje Kasım 2018'de tamamlanacak.''
-Artırılmış Gerçeklik- Benzetim- Yapay Zekâdestekli uygulamalar
Eğirdir'de 9 günlük ''Doğa Kampı''nın özgünlüğünü ortaya çıkaran ''Bir Siber Güvenlik Macerası'' Projesi'nde Artırılmış Gerçeklik (Augmented Reality) ve Yapay Zekâ tabanlı bir altyapı bulunduğunu kaydeden Köse, sözlerine şöyle devam etti:
''Özellikle Artırılmış Gerçeklik, öğrencilerin ''Siber Güvenlik''senaryolarını çözerken, farklı doğa ortamları ile etkileşime girmesini de sağlayacak. Bu da projenin etkisini ve verimliliğini yükseltecek. Bu etkileşimsel yaklaşımlar ile ''Siber Güvenlik''gibi önemi yüksek olan bir konuda en iyi düzeyde farkındalığı yaratmak için senaryo tabanlı bir sistem tasarladık.
''Siber Güvenlik'' konusunda farkındalık düzeyini yakalamak adına ağ tabanlı, masaüstü ve mobil uygulamalardan yoğun bir şekilde faydalanacağız. Eğitim süreci içerisinde öğrencilerin, birtakım temel bilgileri, laboratuvar ortamında, öğretim üyeleri desteği ve bilgisayar ortamındaki uygulamalarla öğrenmelerini amaçlıyoruz.
Öğrenciler hız, ekip ruhu, yetenek, enerji ve kaynak alanlarında bireysel ve takım olarak rekabet ortamına girecekler. Totalde 14 günlük eğitim boyunca çevrimiçi uygulama, gözlem, drama, atölye, grup çalışması ve spor aktivitesi gibi zengin içerikler yer alacak.''
-Prof. Dr. Yiğit: ''Siber Güvenlik Türkiye için çok kritik bir konu''
SDÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Tuncay Yiğit ise Türkiye için ''Siber Güvenlik'' alanının çok hassas ve kritik bir konu olduğunu ifade etti. Yeni kuşaklara bu alanın hassas önemini göstermesi bağlamında projenin değerli olduğunu kaydeden Yiğit, akademik çıktıların da beraberinde geleceğini söyledi.
Bu noktada, proje içerisinde öğrenciler çerçevesinde gerçekleştirilecek karma ölçme- değerlendirme yöntemleri ile etkinliklerin nasıl bir algı yarattığını ve başarı düzeyinin ne olduğunu ölçeceklerini söyleyen Yiğit,süreç ve elde edilen sonuçların çeşitli yayınlar vasıtasıyla akademik ortam ve ulusal- global kitlelerle paylaşılacağını kaydetti.