Alabalık yetiştiriciliği kentte birçok yetiştiricilikten farklı olarak zahmet gerektiren ve uzun bir süreç olarak biliniyor.

Isparta’da 2006 yılından beri alabalık yetiştiriciliği yapan ve aynı zamanda Çukurköy muhtarı olan Yusuf Gökşahan, bir alabalık işletmesinde, alabalığın nasıl yetiştirildiğini ve hangi süreçlerden geçtiğini anlattı.

Muhtar Gökşahan, alabalık yetiştirmede ve bu balıkları çoğaltmada belirli bir püf noktaların olduğunu belirtti. Balıkların belirli dönemde yumurtlama günlerinin olduğunu belirterek, bu günleri dikkatli bir şekilde takip edilmesi gerektiğini vurguladı.

Gökşahan bir alabalık tesisinde o tesiste bulunan balıkları en az yüzde 1’i kadar damızlık balıkların bulunması gerektiğini belirterek, şu ifadeleri kullandı; “Benim alabalık tesisim ortalama olarak 25 ton kapasitelidir. Bu kapasitede balık yetiştirmek için en az olarak 250 kilo balığın benim işletmemde damızlık olarak bulunması gerekiyor. Bu balıklar hiçbir şekilde yemelik olarak kullanılmayıp sadece damızlık için kullanılıyor” dedi.

Muhtar Gökşahan, balıkların üretim sürecine de değinerek yapılan bu zorlu aşamaları da tek tek anlattı.

Gökşahan; “Genellikle erkekler 2, dişiler ise 3

yılda üretim yapılabilecek olgunluğa ulaşıyor. Bu üretimde dişi başına göre hesaplanır. Bu hesapta ortalama olarak, 2 bin ila 3 bin yumurta üretim kapasitesi hesaplanır. Yukarıdaki özellikler dikkate alınarak seçilen damızlık balıklar, damızlık havuzlarında kaliteli pelet

yem yanında, taze balık, karides gibi yaş yemle de beslenmelidir. Damızlık balıkları yemlemede aşırıya

kaçılmamalıdır. Damızlıkların canlı ağırlığı, yılda yaklaşık 0,5 kg artıyor.” Dedi.

  Yumurta sağırnından 1-2 ay önce yemle- me azaltılır. Yumurtlama dönemi yaklaştıkça balıkların suyun geldiği yerde toplanma eğilimleri artar. Bu dönemde yemlemenin ke- silmesi gerekir veya verilen yem miktarı azaltılır. Ayrıca erkek dişi ayırımı yapılarak özel olarak hazırlanmış ve temizlenmiş havuzlara konulur. Verimli bir yumurta alımı için, bir yıl önceden başlayan yemlemenin kalite ve miktar bakımından en yüksek düzeyde tutulması çok yararlı olacaktır. Doğal yem yiyen balıklarda yumurtarengi pembe kırmızı, yapay yemle büyütülen balıklardan elde edilen yumurtaların rengi ise soluk beyaz veya az sarımsı olur.Fakat her iki renk yumurtadan da başarılı bir şekilde yavru üretilebilir.


       Damızlık balıkların beslenmesi devamlı olmalıdır. Kesik kesik beslenen ve düzenli gelişme kazandırılmayan balıklardan iyi bir damızlık özelliği beklenemez.

 

        Damızlıkta kullanılacak dişi balıkların 3-4 yaşında olması en uygunudur. Fakat, iyi besIenmiş iki yaşındaki balıklardan da başarı ile yumurta elde edilebilir. Erkek balıkların ise 2-4 yaş arasında olması istenir. Fakat, gerek erkek gerekse dişilerde 350 gr. 'ı geçen balıklardan da damızlık olarak yararlanılabilir. 6-7 yaşını geçen balıklar ise damızlıktan çıkarılmalıdır. Çünkü bu balıklarda kısırlık artar ve yumurtalarda döl tutma oranı yarı yarıya azalabilir. Balığın ağırlığı arttıkça yumurta büyüklüğü ve elde edilecek yumurta sayısı da artar.

Su Matarasında Peygamber Efendimizin Hadisi Su Matarasında Peygamber Efendimizin Hadisi


       ÜREME ZAMANI


       Alabalık türlerine göre değişebilir. Gökkuşağı alabalıklarında genel olarak Ocak-Mart ayları arasındadır. Fakat fertlere ve hatlara göre de fark edebilir. Örneğin Japonya'da seçim ve seleksiyon yolu ile Ekim-Kasım aylarında yumurta veren gökkuşağı alabalık hatları geliştirilmiştir. Seleksiyon bilindiği gibi yeni generasyonu meydana getirecek bireylerin seçimi işlemidir ve bunun sonucu gelecek generasyorıda ortaya çıkacaktır.


       Üreme zamanı bölgelere ve iklime göre de fark eder. Suyun kuvvetli akışı da etkili olur. Güçlü ve akıntılı sularda bulunan balıklarda üreme zamanı daha erkendir. Balıkların sağlığı ve iyi bir yemlerne de üreme zamanının erken oluşmasında etkendir. Yapılan çalışmalar balık yaşının üreme zamanını etkilemediğini ortaya koymuştur” dedi.

Haber/ Ali Rıza Cesur

Editör: Ali Rıza Cesur