Keklikoğlu son birkaç haftalardan itibaren yoğun olan tezgahların bu hafta daha da yoğunlaştığını belirterek "Isparta'da şuan balık tezgahlarında yoğunluk var. Bizler müşteriye balık yetiştirmekte zorlanıyoruz. Şuanda balık fiyatlarında çok büyük değişiklikler olmadı. Ortlama fiyatlarda devam ediyor. Şuan en çok satılan balık türü açık ara farkla hamsilerdir" dedi.
Isparta'da şuan tezgahlarda balığın fiyatları ise şöyle
Hamsi:100 lira
Barbun:220 lira
Lopez:140
Levrek:190
Çupra:190
Sardalya:90 liradan satışa sunuluyor.
Tezgahlardaki yoğunluğun başlıca sebeblerinden birisi sularda balıkların bol olmasından kaynaklandığı tahmin ediliyor. Ayrıca balıkçı esnafları ilerleyen günlerde balıkların kar yağmasıyla birlikte daha lezzetli bir hal alacağını da düşünüyor.
Hamsi Nasıl Tüketilmeli? Sağlıklı Tavsiyeler
- Hamsinin haftada iki kez düzenli olarak tüketilmesi tavsiye edilir. Düzenli hamsi tüketimi kalp sağlığını
korur ve kötü huylu kolesterolle savaşır. Özellikle vücudun kış aylarında daha çok ihtiyaç duyduğu A, B1, B2 ve D vitamini ihtiyacını karşılar, bağışıklık sistemini güçlendirir. - Hamsi kılçığı ile yenilmesi tavsiye edilen küçük balıklar arasındadır. Balık kılçığında bulunan yüksek miktardaki kalsiyum ve fosfor kemik sağlığı için çok önemlidir. Özellikle kemik erimesi sorunu yaşayanların hamsiyi kılçığı ile beraber tüketmesi faydalıdır.
- Hamsiyi hazırlama aşamasında ve tüketirken limon sıkılması balıkta bulunan Omega-3’ün vücutta kullanılma miktarını artırır. Ayrıca hamsiyi fazla pişirmek protein kaybına sebep olacağı için az pişirmek, hafif sulu bırakmak doğru olacaktır. Hamsiyi pişirirken tavsiye edilen en sağlıklı yöntemler buğulama, ızgara, yahni ya da fırınlamadır.
- Son olarak şunu belirtmekte fayda var; hamsinin kafasının alt kısmında kırmızı renk çoğunluktaysa bu bayat olduğuna işarettir ve bu balıklar kesinlikle tüketilmemelidir. Hamsinin ideal tazeliği türküde geçtiği gibidir: “Hamsi koydum tavaya, başladı oynamaya!”
- Haber/ Nadir Öngören