Isparta’da geçmiş yıllarda hemen hemen her evde dokunan Isparta Halısı artık üretilmiyor. Isparta’da zamanında çok popüler olan ve herkesin yaptığı hatta ailece halı dokunan zamanlar artık geride kaldı.

Isparta’da 1973 yılından beri halı dokuma işi ve satışını yapan Mehmet Ali Şenol, Isparta Halısının bir zamanlar  Isparta için bacasız bir fabrikası olduğunu söyledi. Şenol ifadelerinde; “Isparta halısı 1950’li yıllardan beri çok popüler bir meslekti. Isparta halısı artık üretilmiyor. Piyasada Isparta halısı diye bir şey yok artık. Halkımız da artık Isparta halısını unuttu. Halı dokumak için belirli malzeme ve tezgahlar vardı. Isparta halısı bir an da bittiği için insanlar bu üretim malzemelerini hurda fiyatına sattı, bitirdi.Zamanında Isparta halısı Isparta’nın bacasız bir fabrikasıydı.Kentteki herkes bu işi yapardı. Hemen hemen her evde mutlaka bir halı dokunurdu. Özellikle köylerde ailecek bu iş yapılırdı. Zamanla kaliteli halılar dokunduğu için bu el dokuma halıların birçoğu ülkemize hatta dünyaya ün saldı. Makinalar çıktığı günden beri Isparta halısı artık bir anda gözden düştü. Kimse artık el halısı sormuyor. Ben bir el dokuma hastasıyım. Bulsam el dokuma halısı direk olarak alırım. Ama ben bile artık eşimi el dokuma halısı almak için ikna edemiyorum. Çünkü herkes makine halısına dönünce ve iş artık halının kalitesinden ziyade halıların görsellerine merak saldığı için makine halıları artık daha çok talep görüyor.

Isparta'da elektrik kesintisi (26 Aralık 2024 Perşembe) Isparta'da elektrik kesintisi (26 Aralık 2024 Perşembe)

EL HALISI ŞUAN BİR SERVET!

Şenol, el dokuma halının az bulunduğu için şuan bir servet değerinde olduğunu söyledi. Şenol; “El dokuma halının her şeyden önce havası başkadır. Mesela metresi  5 bin lira olan el halısı var. Bugün bir Ladik halısını 5 bin liraya alamazsın. 6 bin metrekarelı bir halı şuan 30 bin lira eder. Fiyatı bu denli pahalandığı için kaç aile bunu alabilir? Ama artık el dokuma halı azaldığı için kıymeti de fiyatı da arttı. El dokuma halıları bu fiyatlara hatta daha yüksek fiyatlara alan vatandaşlar var. El halılarında atkısı ve çözgüsü olan halıların tarihi eser veya antika olma durumu var. Mesela 50 senelik tarihi bir halı artık çok para eder. Yurtdışından ülkemize gelen turistler ve zengin kesim diyebileceğimiz vatandaşlar hiç yeni halı almıyor. Aksine daha çok eski halıları sorup fiyatına bakmaksızın alıyor. Bir kişi 6 metrelik el dokuma halısını en az 3 ayda çıkarır. 2 kişi de 1,5 ayda anca çıkarır. Bunu 6 ayda çıkaran bile var. Çünkü sabırla ince bir işçilikle sebat edip çalışmak gerekiyor. Üzerinde büyük bir emek harcanıyor. Isparta’da zamanında el halısının dokunmadığı hiçbir yer yoktu. 2000 yılından sonra artık bu iş bitti. El halısı şuan olsa satılır mı? Elbette satılır. Özellikle büyükşehirlerde ve tanıtımı yapılsa yurt dışında bile düzenli olarak satılır” ifadelerini kullandı.

Editör: Özge Çelik