Isparta

Isparta'da Çoban Bulma Krizi Devam Ediyor

Isparta'da hayvancılık sektöründe faaliyet gösteren sürü sahipleri, aylık 30 bin ila 35 bin lira maaş ve 50 GB internet paketi teklif etmelerine rağmen çoban bulmakta zorlanıyor.

Abone Ol

Geleneksel mesleklerden biri olan çobanlık, genç nesil tarafından artık tercih edilmemesi nedeniyle sürü sahipleri büyük sıkıntı yaşamaya başladı.

Hayvancılık sektöründeki nitelikli iş gücünün azalmasıyla birlikte, çoban arayan sürü sahipleri, yaşanan bu krizin etkilerini derinden hissediyor. Alan çobanların yemek, içme, barınma ve kıyafet ihtiyaçları üreticiler tarafından karşılandığı halde, ek olarak aylık 50 GB internet paketi talep etmeleri de işleri zorlaştırıyor. Sürü sahipleri, tüm bu istekleri kabul etmelerine rağmen yine de çoban bulamamaktan yakınıyor.

Isparta Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hüseyin Sarıdaş, “Son dönemlerde çobanlardan dolayı ciddi sıkıntılar yaşıyoruz. Paramız, neredeyse para etmeyecek duruma geldi. Şu anda çobana 30 bin lira aylık veriyoruz, ayrıca ayda 50 GB internet de sağlıyoruz. Ama yine de çoban bulamıyoruz,” dedi.

Sarıdaş, Isparta'daki üreticilerin, hem kurt sorunuyla hem de çoban bulma sıkıntısıyla bir dizi zorluk yaşadığını vurguladı. Durumun aciliyetine dikkat çeken Sarıdaş, bu sorunların çözülmemesi halinde hayvancılık sektörünün daha da büyük sıkıntılarla karşılaşabileceğini belirtti