Isparta Genç İş İnsanları Derneği’nin hayata geçirdiği Isparta’nın Ticaret Hayatının Gelişim Kronolojisi Kültür Projesi kapsamında 100 yıllık Cumhuriyet Tüccarlarına nişan takdimi yapıldı.

“Uçurum kenarında yıkık bir ülke… Türlü düşmanlarla kanlı boğuşmalar… Yıllarca süren savaş… Ondan sonra, içeride ve dışarıda saygı ile tanınan yeni vatan, yeni sosyete, yeni devlet ve bunları başarmak için aralıksız devrimler… İşte Türk genel devriminin bir kısa deyimi…” Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk 1935 yılında böyle özetliyordu Türkiye Cumhuriyeti’nin içinde bulunduğu durumu.

Bugün Cumhuriyetimiz 100 yaşında… İşçisiyle, çiftçisiyle, üreticisiyle ve onların yadsınamaz emekleriyle 100 yıldır ayakta Cumhuriyet.

Uçurumun kenarındaki yıkık ülkeyi ayağa kaldıran yine bu milletin azim ve kararlığı, üretme aşkı ve var olma çabasıydı.

Su Matarasında Peygamber Efendimizin Hadisi Su Matarasında Peygamber Efendimizin Hadisi

Düşmanı sınırlarına sokmayan Ispartalı da o yıllardan başladı üretmeye, ürettiğini pazarlamaya… Gururla başımızı dik tuttuğumuz bu günlerin, o yıllara borcu var şüphesiz.

Isparta’nın 100 yıllık üreticilerine, tüccarlarına vefa gösterenlerde var ne mutlu ki…

Isparta Genç İş İnsanları Derneği, hazırladığı proje ile Isparta’nın 100 yıllık Cumhuriyet Tüccarlarına mercek tuttu, onları ve mirasçılarını onura etti.

Hafta sonu Barida Hotel’s de düzenlenen “100 Yıllık Cumhuriyet Tüccarları Anma ve Ticaret Nişanı Takdim Töreni / Isparta’nın Ticaret Hayatının Gelişim Kronoloji Kültür Projesi Lansmanı Programı hem gururlanmamıza hem de duygusal anlar yaşamamıza sebep oldu.

Isparta’nın 100 yıllık Cumhuriyet tarihinde iş dünyasına, ticaret dünyasına mercek tutan projenin ilk ayağı kelimenin tam anlamıyla göz kamaştırdı.

Program öncesi konuklar Ömer Uyar’ın arşivinden eski Isparta eşrafının fotoğraflarından oluşan sergiyi gezme fırsatı buldu.

MEMLEKETİN TİCARİ HAFIZASINA IŞIK TUTACAK PROJE

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programın açılış konuşmasını yapan Isparta Genç İş İnsanları Derneği Başkanı Süleyman Çağrı Çiftçi, “Bir memleketin oluşumu işçisiyle, çiftçisiyle, tüccarıyla mümkün olur. Bu kuruluş sürecine katkı sunan Isparta eşrafını hem onurlandıralım hem de memleketin ticari hafızasına bir ışık tutalım istedik” dedi.

BU ŞEHRİN KÖKLÜ BİR TİCARİ GEÇMİŞİ VAR

Isparta’nın köklü bir ticari geçmişi olduğunun altını çizen Çiftçi, “Biz Isparta’nın bu denli köklü bir ticari geçmişi olduğunu bu proje ile anladık. Bu coğrafyanın kurulan ilk ticaret odasına Isparta ev sahipliği yaptı. Bu son derece önemli bir nokta. Halıcılık, iplikçilik, dericilik Isparta için oldukça önemli. Bu alanlarda o yılların imkanlarıyla ciddi bir üretim potansiyeli var Isparta’nın. Bu toprakların ne kadar kadim bir yapısı olduğunun da tescilidir aslında bu çalışma” dedi.

GÜZEL İZLER BIRAKMAK LAZIM…

Çiftçi, “Eğer Isparta’nın bu yapısını bugünün şartlarına göre uyarlayabilirsek, memleketin ticaretine, ekonomisine büyük katkılar sunabiliriz. Sayın Valimizle görüştüğümüzde dedi ki; ‘Siz bugün 100 yıl öncesini düşünüyorsunuz, 100 yıl sonra da birileri bugünleri düşünecek. Güzel izler bırakmak lazım’ Biz de buradan yola çıkarak bir kültür mirası oluşturmak istedik. Bu bizim boynumuzun borcudur. Bizi motive edici yaklaşımlarından dolayı Sayın Valimiz, Belediye Başkanımız, Ticaret ve Sanayi Odası Baskanımız, kıymetli üyelerimiz ve şehrimiz eşrafına, önemli katkıları için başta Hasan Hüseyin Kaçıkoç ve Ömer Uyar olmak üzere herkese canı gönülden teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı.

ISPARTA DÖNEMİN TİCARET VE SANAYİ KENTİDİR

Daha sonra kürsüye gelen Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen de projeyi ilk duyduğunda çok duygulandığını ve heyecanlandığını anlatarak “Bu proje beni gerçekten çok duygulandırdı. Isparta, dönemin ticaret ve sanayi kentidir. 1867 yılında Türkiye’nin ilk Ticaret Odası Isparta’da kuruldu. İzmir ticareti, Konya ticareti buraya bağlıydı. El emeği ile yapılan işlerde Isparta bir imza kentiydi. Buradaki arkadaşlarımızın dedeleri, babaları bu kentin ve bu ülkenin iktisadi hayatına büyük katkılar sağladılar” dedi.

BU KADAR DEĞERLİ İNSANI BİR ARAYA GETİRMEK KOLAY DEĞİL

Bugün de arşivciliğin önemli olduğunu kaydeden Başdeğirmen, “Bakın bugün Ömer Uyar’ın elinde bu fotoğraflar olmasa bugün bu çalışma eksik olurdu. Tarihe sahip çıkmak çok önemli. Şimdisizler de bu arşivleri elinizde tutun. 100 yıl sonra da bugünler o günlere ışık tutsun. Ben emeği geçen herkesi kutluyorum. Bu kadar değerli insanı bir araya getirmek de çok kolay değil. Emeğinize sağlık” diye konuştu.

Programda Isparta’nın 100 yıllık Cumhuriyet Tüccarlarına nişan takdimi yapıldı. Isparta Ticaret ve Sanayi Odasının 5 kuşak başkanlarına da yine 100 Yıllık Cumhuriyet Tüccarları Nişanı takdim edildi. Etkinlik, IGİAD’ın yeni üyelerine rozet takılmasıyla son buldu.

(Bora Tüfekli)      

Editör: Özge Çelik