Ev kiralarının yüksekliği ve ev fiyatlarının artışı, mevduat faizlerinin cazibesini artırdı. Parasını dövize ya da altına yatırmak istemeyen vatandaşlar, en güvenli kazanç kapısı olarak gördükleri mevduat hesaplarına yatırım yapmaya başladı.

Son zamanlarda Kira Kader Mahkemesi (KKM) hesaplarındaki düzenlemeler ve faiz üst sınırının kaldırılmasıyla birlikte mevduat hesaplarının faizleri de önemli ölçüde arttı. Yüzde 20'lerde seyreden faiz oranları, bu düzenleme sonrasında ciddi seviyelere yükseldi.

Emlakçılar, vatandaşların evlerini satmayı tercih ettiğini ve bu durumun kiralık ev arayanlar için zorluk yarattığını belirtiyorlar. Özellikle gurbetçiler ve memurlar için tayin dönemi, kiracı arayanları zor durumda bırakıyor.

Örneğin, Isparta'da 2 milyon değerinde alınmış bir ev maksimum olarak 20 bin lira kira getirebeilir. Ama 2 milyon liralık aylık mevduat getirisi 80 bin liraya kadar çıkabiliyor. Bu durum, müteahhitleri ve emlak sektörünü olumsuz yönde etkiliyor ve ev piyasasında dengeleri değiştiriyor.

Kredi Kartlarında Yeni Döneme Giriliyor Kredi Kartlarında Yeni Döneme Giriliyor

EV ALMAK İÇİN EN UYGUN FIRSAT

Öte yandan ısparta'da konut satışları yavaş da olsa devam ediyor. Bunu hem yatırım aracı olarak gören ve hem de faizlerinin artmasını fırsat bilen vatandaşlar alıyor. Isparta'da kent merkezi ve atabey civarında arsa alan bir vatandaşa sorduğumuzda, İsmini belirtmek istemeyen vatandaş; "Şuan faizler aldı başını gidiyor. Aylık 4 kira parasından  fazlasını faizden alabiliyorsun. Bu konut piyasasını düşürmüş durumda. Ben bu durumu fırsat olarak biliyorum. İleride faizler düştüğü an konut piyasası daha sert bir şekilde çıkacak. Faizden kazandığın para eriyecek. Yani benim tahminim öyle. Şuan benim gibi kendilerine ev almak isteyen vatandaşlar da var. Ama çoğunluk parasını faize yatırıyor." dedi. 

Muhabir: Ali Rıza Cesur