Isparta

Isparta’da Halı Sanatı Kongresi Yapıldı

Isparta’da Dokumacılık ve Kök Boya Geleneği İle Kadın ve Gençler İstihdama Katılıyor Projesi kapsamında Uluslararası Gelenek ve Yenilik Ekseninde Halı Sanatı Kongresi düzenlendi.

Abone Ol

Isparta Belediyesinin ana paydaşı olduğu ve halı dokumacılığını yeniden canlandırmak, kök boyama geleneğini yaygınlaştırarak kadın ve gençlerin istihdamına katkı sağlamak amacıyla BAKA, ISUBÜ, İŞKUR ve Milli Eğitim Müdürlüğü ile hazırlanan Isparta’da Dokumacılık ve Kök Boya Geleneği İle Kadın ve Gençler İstihdama Katılıyor Projesi kapsamında Uluslararası Gelenek ve Yenilik Ekseninde Halı Sanatı Kongresi düzenlendi.

Isparta ile birlikte çeşitli üniversitelerden akademisyenlerin katıldığı kongre 3 gün sürerken, kongreye ilişkin sonuç bildirgesi önümüzdeki günlerde açıklanacak.

Kongrenin açılışında konuşan Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) Genel Sekreteri Volkan Güler, “Projedeki temel amaç geleneği günümüz ticari koşullara adapte edecek bir modeli çizmeye çalışıyor. Burada da çok güzel halı ve kilim müzemiz var. Bunun yanında turist kitlesine bu işin imalatını, el dokumacılığının nasıl yapıldığını gösterecek bir atölye imkanını projeyle sunarak, sadece bunu görsel sunmak değil aynı zamanda bahsettiğimiz geleneksel üretim yöntemlerini kırsaldaki kadınlarımızı günümüz dokuma kültürlerini ortaya çıkarmasıyla birlikte bir pazarlama kanalına entegre etmek istiyoruz. Çok kolay bir şey değil. Ama sayın başkanımız güzel bir ekip oluşturdular. İşin başında çok kıymetli üstatlar var. Eminim ki yakın zamanda güzel bir ticari hacmi oluşturacağımızı düşünüyorum. Zaten bu proje öncesindeki projede de belli bir kitle oluşturduk. Projemizin hayırlı olmasını temenni ediyorum. Dünyadaki geleneksel ürünlere ilgi trendini yeni ticari platformlarla, e-ticaret kanallarıyla entegre etme sürecini kaçırmaz isek buradan önemli bir pastaya yönelebiliriz diye düşünüyorum. Özellikle pandemi döneminde farklı e-ticaret kanalları oluştu. Buradan faydalanmamız gerekir ancak daha teknolojik taraftan da ilerlememiz gerekiyor. Kültürel kodlarımızın önemli bir öğesi olan, geçmişte ekonomik faaliyetlerimizin ürünü olan halının daha fazla katma değer sağlaması için önemli adımlar bu projeyle atılmış olur diye düşünüyorum. Bu bağlamda sayın belediye başkanımıza, rektörlerimize ve ilgili paydaşlara proje için çok teşekkür ediyorum” dedi.

Isparta denince akla halının, halı denince de akla Isparta’nın geldiğini dile getiren Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen de yaptığı konuşmasında şunları söyledi:

“Son 25 yıl içerisinde bu kavram çok değişti. Eskiler bunu çok iyi bilirler. Ancak 30 yaş seviyesindeki gençlerimiz bunu çok bilmezler. Bizler o dönemde hep şunu duyardık; çeyizinde Isparta halısı var mı? Eğer Isparta halısı yoksa o çeyiz tam teşekküllü değil, mutlaka Isparta halısı alınması gerekiyordu. Türkiye’de belki de şuanda evlerin yüzde 80’inde Isparta halısı vardır. O kadar güzel modellerimiz, desenlerimiz ve kaliteli halılarımız var ki onların hepsini büyüklerimiz altın gibi saklıyor, paketlerin içerisinde muhafaza etmeye çalışıyorlardı. Bu kadar büyük istek varken Türkiye’de herkesin Isparta halısı olmazsa olmazıyken bugün neden bu hale düştük? Neden bugün Isparta halıcılığı, el dokumacılığı artık gündemde değil? Biz bunların yeniden gündeme gelmesi için hem sebeplerini hem de yeniden nasıl gündeme getirebiliriz bunları konuşmak istiyoruz. Artık geleneklerimizle yenilikleri birbirine karıştırarak yeniden neler yapabiliriz, yeni neler getirebiliriz diye konuşuyoruz. Eğer halıcılık Isparta ile anılıyorsa, Isparta olarak vazifemiz bu olmalı. Çevre illerde de halı dokunurdu. Örneğin Konya, Burdur, Afyonkarahisar’da halı dokunur, satılmak üzere Isparta pazarına gelirdi. Pazar burasıydı, alıcı buraya gelirdi. Türkiye’nin en fazla ip fabrikası o dönemlerde bizdeydi. Gökçay bölgesi olduğu gibi ip fabrikasıydı. Kırkımhaneler ve halı yıkamalar vardı. Halıların taşınmasıyla alakalı ambarlar vardı. Biz bunları o kadar çok yaptık ki, binlerce metrekare Isparta halısını Türkiye’nin her yerine gönderdik. İnşallah bundan sonra kaybolmaya yüz tutmuş geleneksel mesleğimizi biraz daha öne çekmek istiyoruz.

ISUBÜ, BAKA, İŞKUR, Milli Eğitim Müdürlüğümüz projede paydaşlarımız. 3 tanesini Isparta’da yapıyoruz. Sidre Mahallesi, Yenice Mahallesi ve Halı ve Kilim Müzesinde. 3 tane de Çarıksaraylar, Güneykent ve Senir’de olmak üzere 6 yerde 110 kadımızla bu çalışmayı gerçekleştireceğiz. Tezgahları kurduk, iplerini vereceğiz. Halı dokumacılığını yeniden gündeme taşıyacağız.

Isparta dışından gelen misafirlerimiz var. Bunlar bizim için değerli. Bu konuya destek veren sizlere çok teşekkür ediyorum. Bu ülkemizin bir kazancı olacak. Çünkü biz kök, yapı olarak geçmişten beri dokumacılığa has bir ülkeyiz. Bunu yeniden canlandırarak topluma kazandırmak için hep birlikte bu işin içerisinde olduğumuzdan memnuniyetimi belirtmek istiyorum” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından müzik dinletisi gerçekleştirildi ve akademisyenler tarafından kongre sürecine geçildi. Kongrede yapılan görüşmelerin sonuç bildirgesi hazırlanacak ve önümüzdeki günlerde açıklanacak.

Belediye Bülten