Isparta

Isparta'da Halıcılık Can Çekişiyor

Bir zamanlar halıcılıkla nam yapan Isparta, el dokuma halıcılığını makine halıcılığına kaptırdı. Markasını kaybeden halıcılar son yıllarda minyatür ve portre halıcılığı ile sektörü yaşatmaya devam ediyorlar.

Abone Ol

Türkiye’nin hatta Dünyanın halı ihtiyacının büyük bir bölümünü karşılayan Isparta, teknolojiye yenik düştü. Makine halıcılığının yaygınlaşması ile birlikte el dokuma halıcılığını kaybeden Isparta’da son yıllarda minyatür halı ve portre halıcılığı ile kısmen de olsa markasını yaşatmaya çalışıyor.

Isparta’da birçok evde ve halı atölyelerinde artık kirkit sesini duymak mümkün değil. El dokuması halıcılığı ile birlikte birçok halı tüccarı sektörden çekildi.

Isparta halısını şimdiki kafeler caddesi dediğimiz Kutlubey’deki işyerleri zaman içerisinde hizmet sektörüne dönüştürüldü. Halı sarayındaki halı pazarı şimdi yerini otoparka bıraktı.

Sektörün ayakta kalan birkaç işletmesinden birisi olan Hasan Albayrak, baba mesleği dediği halıcılığı portre, minyatür halı, kilim ve makine halıları ile devam ettirmeye çalışıyor.

1968 yılından itibaren imalat yaptıklarını dile getiren Albayrak manşete yaptığı açıklamada şunları söyledi. “El dokuması minyatür halılar kadın işçiler tarafından birkaç gün içerisinde dokunup müşteriye teslim ediliyor. Yine portre halılarda el dokuma ve makinede müşterinin talebine göre boyutları belirlenerek bir hafta içerisinde müşteriye teslim ediliyor. Sipariş üzerine çalışıyoruz ve genellikle hediyelik olarak yaptırılıyor. Portre halıları ise insanların isimlerini ve resimlerini ölümsüzleştirmek için halıya dokutturuyorlar. El dokuma halısı bitti ama biz sektörü ayakta tutmak, Isparta markasını yaşatmak için birkaç imalatçı esnaflarla birlikte işimizi devam ettiriyoruz’ dedi.

Bugün yaşları 50 ve üzeri olan kadınlarımızın büyük bir bölümünün tezgahlarda halı dokuyarak geçimini sağladığı Isparta halısı özellikle taşrada kadınların geçim kaynağı, genç kızlarında çeyizi idi. Yıllar itibari ile sektörün makineye yönelmesi ile birlikte daha seri üretilen ve el dokuma halılarından daha ucuz olan makine halıları evlerimizi süslemeye, halı ihtiyacını karşılamaya başladı.

Isparta halısının marka değerini yitirmesi ile birlikte yüzlerce halı imalatçısı sektörden çekilmek, halı atölyeleri de kapanmak zorunda kaldı.

Isparta’nın halı markasını yaşatmaya çalışanlar minyatür halı, portre halı gibi sektörde yeni bir talep geliştirerek sayıları azda olsa kadınların ekmek kapısı olmaya devam ediyor. Yakın bir gelecekte halı dokumayı bilen kadın bulmakta zorlanacaklarını dile getiren üreticiler, birçok sektörde olduğu gibi bu sektörde de ara elaman ihtiyacının gün geçtikçe kendisini gösterme başladığını dile getirdiler.

Ata mesleğini sürdüren Albayrak halı işletmecisi Hasan Albayrak Türkiye’nin her yerine siparişle minyatür ve portre halısı gönderdiklerini belirterek kendilerine ulaşmak ve sipariş vermek isteyenlere bir telefon uzakta olduklarını dile getirdi.

0546 277 92 41 ve 0505 294 13 13 telefon numarasından sipariş verebilir, kendinize ve dostlarınıza sürpriz yapabilirsiniz.