Isparta

Isparta’da Kuraklık Nedeniyle Sondaj Talebi Yüzde 100 Arttı

Isparta’da artan kuraklık ve susuzluk sorunları, çiftçileri sondaj kuyuları açtırmaya yöneltti.

Abone Ol

Kuraklık, hububat üretimi üzerinde de olumsuz etkiler yaratırken, bu durum Isparta’da sondaj işlemlerine olan talebi iki katına çıkardı.

Yalvaç ve Eğirdir ilçelerinde sondaj işlemi yapan işçiler, artan talep nedeniyle yoğun bir çalışma temposuna girdiklerini belirtti. Sondaj işçileri, işlerinin yoğunluğu nedeniyle başlarını kaşıyacak zamanlarının olmadığını ifade etti.

Sondaj işlemlerinin maliyetleri ise oldukça yüksek. İşçilik ve boru gibi giderler dahil olmak üzere, açılan her bir metre için fiyatlar en az 1500 lira olarak belirleniyor. Sondaj İşlemi yapan ve ismini belirtmek istemeyen vatandaş; "Sondajı şimdi herkes yaptıyor. Son 1 yılda talep iyice arttı. İmkanı olan çiftçi paraya kıyıp bahçesinde su arattırıyor. Ortalama olarak 40 veya 50 metrede su çıkıyor. Biz işçilik dahil, bir de malzemelerin şuanki fiyatını hesaplarsak, 1500 lira alıyoruz" dedi.  

Bahçesinde sondaj işlemi yapan Kaya G. "Kuraklık nedeniyle su kaynaklarımız iyice azaldı. Sondaj kuyuları açtırmak zorunda kaldık, maliyetler yüksek olsa da ürünlerimizin verimini korumak için bu adımı atmak zorundayız. Yonca ekemez olduk" dedi.