İş bulma sitelerinin yaptığı birçok araştırmada en çok eleman alınan mesleklerden birisi de özel güvenlik oldu. Hal böyle olunca vatandaşlar iş bulmak için özel güvenlik kurslarına kayıt olmaya başladı. Isparta’da güvenlik eğitimi veren uzmanlar ile görüşüldüğünde, talebin her geçen gün arttığını belirttiler. Özel güvenlik sektöründe talebin yüzde 300 oranında arttığını belirten uzmanlar, bu durumun iki ana nedenini vurguladı. Birincisi, 5188 sayılı kanunla özel güvenliklerin kolluk kuvveti kapsamına alınması, ikincisi ise kamu alımlarının aşırı derecede artması. 

Tingader, Miryokefalon Zaferi İçin 848 Hatm-i Şerif Düzenledi Tingader, Miryokefalon Zaferi İçin 848 Hatm-i Şerif Düzenledi

Güvenlik uzmanları, özel güvenlik olabilmenin belirli şartlara bağlı olduğunu ifade etti. Ortaokul mezunu veya 21 yaşını doldurmamış kişilerin silahlı güvenlik kaydı yapılamıyor. Silahlı güvenlik olabilmek için en az lise mezunu olmak ve silahsız güvenlik olabilmek için ise 18 yaşını doldurmuş olmak gerekiyor. Silahlı güvenlikler genellikle bankalar ve havaalanlarında, silahsız güvenlikler ise hastaneler, alışveriş merkezleri, konser ve festivallerde çalışıyor. Kamu kurumlarında da özel güvenlik personeline ihtiyaç duyuluyor.

Özel güvenlik maaşları, asgari ücretten başlayıp kıdem ve mesai ücretleriyle artış gösterebiliyor. Kayıt süreci ise basitleştirildi; kimlik, diploma ve 4 biyometrik fotoğraf yeterli oluyor. Sağlık raporu şartı yıl sonuna kadar kaldırıldı. Eğitim süreci ise ön kayıt ile başlıyor, ardından özel güvenlik kurslarına devam ediliyor. Eğitimler sabah 8’den akşam 17’ye kadar ve akşam 17’den gece 00.00’a kadar olmak üzere iki ayrı zamanda veriliyor. Aynı dönemde 80 öğrenciye kadar eğitim verilebiliyor.

YENİ AÇILACAK AVM ÖZEL GÜVENLİK İÇİN İSTİHDAMDIR.

Isparta Ticaret Odası Başkanı Metin Çelik'in duyurduğu otogar yakınında yeni bir avm özel güvenlik için de istihdam kaynağı olacak. Isparta'da özel güvenlik kursu veren yetkiller, bu AVM ile yeni bir istihdam fırsatı doğduğunu belirtiyor. 

Muhabir: Ali Rıza Cesur