Yumaklı, planlı üretimle birlikte destek programlarının da devreye alınacağını ifade etti. Haber metni şu şekilde:

Türkiye, Eylül Ayında Planlı Üretime Geçiyor!

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Türkiye genelinde tarımsal üretimi artırmak amacıyla planlı üretime geçileceğini duyurdu. Yumaklı, yeni döneme ilişkin projeleri anlatırken, iklim değişikliği, göçler, savaşlar ve nüfus artışının hayatın bir parçası haline geldiğini belirtti. Bu yeni normallerle başa çıkabilmek için önceliklerinin Türkiye'nin gıda arz güvenliğini sağlamak olduğunu vurguladı.

Yumaklı, stratejik ürünlerde (bitkisel, hayvansal ve su ürünleri) üretimi artırmak için planlı üretim programını Eylül 2024'te 81 ilde hayata geçirmeyi hedeflediklerini ifade etti. Hububat, yağlı tohumlar, et ve süt ürünleri, su ürünleri gibi stratejik ürünlerde çalışmaların devam ettiğini söyledi.

Tarım ve Orman Bakanlığı olarak destek programlarını da planlı üretime uygun şekilde yeniden düzenlediklerini belirten Yumaklı, desteklerin temel, yönlendirici, verimlilik ve diğer destekler şeklinde dört ana başlık altında olacağını açıkladı. Üretim planlamasına dahil olmayan ürünlerin ekilmesi durumunda destek alınamayacağını ifade etti.

Tarım sayımının 2026'da tamamlanacağını söyleyen Yumaklı, Türkiye İstatistik Kurumu ile imzalanan protokolle tarım sayımının yapılacağını ve bu sayede ülkenin tarımsal üretim potansiyelinin ortaya çıkarılacağını belirtti.

Bakan Yumaklı, hayvancılık ve hayvansal üretim desteklerinin de kriterlere bağlandığını ve hastalıklardan doğan ekonomik kayıpları önlemeyi amaçladıklarını dile getirdi. Ayrıca, aile ve ari işletmelere destekte bulunacaklarını ve bu işletmelere yüksek puanlar vereceklerini ifade etti.

Eleştirilere de cevap veren Yumaklı, et ve sığır ithalatına yönelik düzenlemeye açıklık getirdi. Özel sektörün kendi planını yapabildiğini belirten Yumaklı, Et ve Süt Kurumu'nun ithalat planlamasını üstleneceğini ve talepler doğrultusunda ithalatı düzenleyeceğini söyledi.

Bakan Yumaklı, organize tarım bölgeleri ve kent tarımı projelerine de değinerek, bu alanlarda yapılan çalışmaların devam ettiğini ve üretimin artırılmasını hedeflediklerini açıkladı.

Hurdacı Deli Amat, Sosyal Medyada Fenomen Oluyor Hurdacı Deli Amat, Sosyal Medyada Fenomen Oluyor

Sulama yatırımlarının önemine vurgu yapan Yumaklı, bu yıl 527 sulama tesisi yapacaklarını ve su verimliliğine odaklanacaklarını ifade etti. Ayrıca, basınçlı sulamada %50 hibe desteği vereceklerini belirtti.

Bakan Yumaklı, dökme zeytinyağı ihracatına getirilen yasaklara ilişkin eleştirilere de yanıt verdi. Fiyatların yükselmesi üzerine alınan önlemleri savunan Yumaklı, katma değerli satışa yönelik bir yasağın olmadığını söyledi.

Son olarak, Türkiye'nin tarım sektörünün güçlü olduğunu ve bu yıl 31 milyar dolarlık bir tarım ihracatı hedeflediklerini belirten Bakan Yumaklı, dünya genelindeki ticari değişimleri önceden tespit edebilmek amacıyla Gıda Arz Güvenliği Dairesi'ni kurduklarını ifade etti.

Editör: Ali Rıza Cesur