1 Temmuz 2024 tarihinden itibaren işletmeler, en az bir banka veya diğer kuruluşla üye iş yeri anlaşması yaparak ve cihazın EFT-POS ile bağlantısını sağlayarak banka kartlarıyla ödeme kabul etmek zorunda olacak. Bu tarihten sonra cihazı kullanmaya başlayanlar, aktivasyon tarihinden itibaren en geç 30 gün içinde aynı şartları yerine getirmek zorundalar.

Yeni Isparta Valisi Abdullah Erin Kimdir? Yeni Isparta Valisi Abdullah Erin Kimdir?

Bu düzenlemeler nedeniyle Isparta'da POS cihazı satışlarında büyük bir artış yaşandı. Isparta'da POS cihazları satışı yapan Sinan Can Ayfer, kentte POS cihazı satışlarında patlama yaşandığını belirtti. Ayfer, "Yeni vergi düzenlemeleri ve zorunluluklar nedeniyle POS cihazı satışlarında önemli bir artış yaşanıyor. İşletmeler, yeni cezalar ve düzenlemelerle karşılaşmamak için hızla POS cihazlarına yöneliyorlar" dedi. 

Yeni vergi paketine göre, kendi POS cihazını başka mükelleflere kullandıran veya başkasına ait POS cihazı kullanan kişiler, her bir tespit için ağırlaştırılmış özel usulsüzlük cezasına tabi tutulacak. Bu tür ihlallerde, bilanço esasına göre defter tutan mükelleflere 75 bin lira, işletme hesabında defter tutan mükelleflere 37 bin 500 lira, diğer mükelleflere ise 19 bin 500 lira ceza kesilecek. Asgari ceza 25 bin lira olarak belirlenirken, üst limit ise 20 milyon liraya kadar çıkabilecek.

Muhabir: Ali Rıza Cesur