Çelik konstrüksiyon, çelik malzemenin yapısal bir çerçeve olarak kullanıldığı inşaat projelerini ifade eder. Bu tür yapılar genellikle dayanıklılık, hafiflik ve hızlı montaj gibi avantajları nedeniyle tercih edilir.
Prefabrik konutlar, genellikle fabrikalarda önceden üretilen ve daha sonra montaj için inşaat sahasına taşınan konut yapılarıdır.
Isparta’da 6 yıldır bu işi yapan özel bir firmanın müdürü Aynur Durmaz, Isparta ve çevre illerinde bu tarz yapılara çok fazla talebin olduğunu belirterek bu yapıların ne olduğunu ve avantajlarını anlattı.
Gerek daha hızlı işlemle yapılması gerekse dayanıklılığından dolayı çok fazla talep aldıklarını belirten Durmaz, çelik konstrüksiyonun avantajlarını anlattı.
Durmaz, ” Bizim işletmemiz ilk olarak prefabrik üzerine kuruluydu. Ancak daha sonra avantajlarından dolayı çelik konstrüksiyona da başladık. Burada çeliğin diğer beton armelere göre çok fazla avantajları var ve şuan vatandaş artık evi yaparken tercih ediyor. Çelik, betondan daha hafif olmasına rağmen güçlü bir yapı malzemesidir. Bu, yapıların daha hafif olmasını ve daha az destek gerektirmesini sağlar. Bu en önemli avantajlarından biridir.” Şeklinde konuştu.
Durmaz, ifadelerinin devamında, “Çelik yapılar genellikle daha hızlı bir şekilde inşa edilebilir. Fabrikada üretilen çelik bileşenler, inşaat sahasına getirildiğinde kolayca birleştirilebilir. Bu da sipariş aldığımızda en fazla 30 günlük bir teslimat süresinde bu işi hallediyoruz. Ayrıca çelik yapılar genellikle dayanıklıdır ve düşük bakım gerektirir. farklı tasarım ihtiyaçlarına uyacak şekilde şekillendirilebilir. Bu, mimari tasarımda çeşitli ve birden fazla seçenekler sunar. Bu yönüyle de vatandaşlar tercih ediyor. En önemli sebeplerinden biri ise dayanıklılığı bu yapılar kesinlikle depreme karşı yüzde 100 dayanıklıdır. Güçlendirilmiş çelik olduğu için biz bu ürünlerden deprem bölgesi olan Hatay’da da yaptık. Bir diğer avantajı ise yalıtımdır. Evet, çelik konstrüksiyon yapıları genellikle iyi bir yalıtım sistemine sahiptir. Çelik, kendisi iyi bir iletken olduğu için ısıyı iletebilir, ancak uygun yalıtım malzemeleri kullanılarak bu iletkenlik azaltılabilir. Bu, enerji verimliliği sağlar ve binaların ısıtma ve soğutma maliyetlerini düşürür.
İÇERİSİNDE
"Çelik konstrüksiyonun içerisinde ise 10 santmlik taş yünü,gordeks mantolama malzemesi, ana iç ve dış duvarlarda taş kumu, en son olarak ta alçı pan var. Bu da ortalama 21 santimlik bir duvar kalınlığı yapıyor"
YAPILIRKEN GEÇTİĞİ İŞLEMLER
Durmaz, yapım aşamasında geçen işlemleri de belirterek, “İlk önce su basmalı beton atılır. Ardından binanın ana iskelesi kurluyor. Sonrasında hem kaplama hem de elektrik ve su tesisatları aynı anda döşeniyor. İç ve dış kaplama yapıldıktan sonra binanın içine şap betonu atılıyor.” Dedi.
GENEL OLARAK FİYATI
“Su basmalı dahilse ortalama metrekareye 18 bin lira tutuyor. Prefabrik yapılarda ise anahtar teslimi olarak alındığında 9 bin lira civarı fiyatlar çıkıyor.” Dedi.
Haber/ Nadir Öngören