Isparta İl Sağlık Müdürlüğü, Sağlıklı Hayat Merkezleri (SHM) hakkında duyuruda bulundu. Müdürlük tarafından yapılan açıklamada; “Sağlıklı Hayat Merkezleri (SHM); sağlığa yönelik risklerden birey ve toplumu korumak, sağlıklı hayat tarzını teşvik etmek, birinci basamak sağlık hizmetlerini güçlendirmek ve bu hizmetlere ulaşımı kolaylaştırmak amacıyla kurulan çok amaçlı yapılardır. 

Sağlıklı Hayat Merkezlerinde; risk faktörleriyle mücadele, beslenme danışmanlığı, psiko-sosyal danışmanlık, kadın ve üreme sağlığı, gebe bilgilendirme, okullarda koruyucu ağız diş sağlığı, kanser erken teşhis tarama ve eğitim, sigara bırakma danışmanlığı hizmetleri bütüncül bir anlayışla sunulmaktadır. Hareketli yaşam ve doğru beslenme, sağlık okuryazarlığının arttırılması ve sağlığın geliştirilmesine yönelik çalışmalar yapılmaktadır. 

Akaryakıt Fiyatlarına Yine Zam Geliyor Akaryakıt Fiyatlarına Yine Zam Geliyor

“Hastalığa değil, sağlığa yatırım yapmak” anlayışını önemseyen Bakanlığımız, Sağlıklı Hayat Merkezleriyle; ülke genelinde koruyucu sağlık hizmetlerini güçlendirmeyi, birinci basamakta hekimlik dışı sağlık hizmetlerine (diyetisyenlik hizmetleri, psiko-sosyal destek hizmetleri, fizyoterapi, çocuk gelişimine yönelik hizmetleri gibi) erişimi kolaylaştırmayı, sigara ve benzeri zararlı maddelerin yol açtığı sağlık riskleri ve tehditleri ile mücadele etmeyi; hâlihazırda sağlık beslenme ve hareketli yaşam programı çerçevesinde yürütülen hatalı beslenme alışkanlıkları ve obezite ile mücadele etmeyi; toplumun yaşam kalitesini yükseltecek alışkanlıkları kazandırmayı amaçlamaktadır.

Sağlıklı Hayat Merkezimizin 2024 yılı ilk 6 aylık verilerine bakıldığında, KETEM birimimizde 987 kişiye rahim ağzı kanseri taraması, 1611 kişiye meme kanseri, 1056 kişiye de kolon kanseri taraması yapılmıştır. Psikososyal Destek Birimimizde, 1431 vatandaşımız Psikologlarımızdan danışmanlık ve destek hizmeti, 747 çocuğumuzda Çocuk Gelişim Uzmanlarımızdan destek hizmetinden yararlanmışlardır. Beslenme Danışmanlığı ve Obezite Birimimizde bulunan Diyetisyen, Fizyoterapistlerimizden 398 vatandaşımız faydalanmıştır. Isparta halkımıza hareketli yaşamın önemi ve özendirilmesi amacı ile merkezimizde plates ve egzersiz kurslarımız düzenlenmektedir. Tütün bağımlılığı olan kişilere bilgi, eğitim, danışmanlık ve tedavi hizmetlerini sunan sigara bırakma polikliniğimiz 467 vatandaşımıza sigara bırakma konusunda hizmet vermiştir. Koruyucu ağız ve diş sağlığı kapsamında hizmet veren “Koruyucu Ağız Diş Tarama ve Eğitim Merkezi” (KADTEM) tarafından her yıl çocuklarımıza küçük yaşta ağız ve diş sağlığının önemi konusunda okul ve saha ziyaretlerimiz yapılmaktadır. 2023-2024 eğitim ve öğretim yılında toplam 12.182 öğrencimize ağız, diş sağlığı ve doğru diş fırçalama teknikleri hakkında eğitimler yapılmıştır. Çocuk, Ergen ve Kadın Üreme Sağlığı Birimimiz tarafından okullarımızda 3.139 ilkokul öğrencisine işitme taraması yapılmıştır” ifadelerine yer verildi. 
ADRES Sağlıklı Hayat Merkezi: İstiklal Mah. Atatürk Bulvarı No:104 (Eski Gülkent Devlet hastanesi Yerleşkesi)
TELEFON: 0 (246) 232 93 79 - 232 31 31 - 232 93 79 - 232 76 92 - 232 23 40 - 232 23 41 - 232 76 43

Kaynak: Haber Merkezi