Furkan Cem Er Güven Tazeledi Furkan Cem Er Güven Tazeledi

Selçuk, salep yetiştirmek isteyenlerin öncelikle Isparta Tarım İl ve İlçe Müdürlüğü’ne başvurarak gerekli yumru temini hakkında bilgi alması gerektiğini vurguladı.

Selçuk, “İl veya ilçe tarımdan o kişiye yumru temin edebilecekleri yerlerin iletişim bilgileri veriliyor. Bakanlık onaylı yerlerden yumru ya da fide almak gerekiyor. Ardından bir dilekçe ile başvuru yapılıyor. Bu dilekçede ekim yapılacak yerin parsel numaraları gibi bilgiler yer alıyor. Başvuru yapıldıktan sonra, teknik personel dikim yapıldığına dair tespit tutanağı hazırlıyor ve hasat zamanından iki hafta önce hasat belgesi düzenleniyor. Üretici hasat belgesini aldıktan sonra ürününü yalnızca gıda amaçlı kullanılan aktar, pastane gibi yerlere satabiliyor” dedi.

Yumru Temini ve Ekim Maliyeti

Şu anda salep yumrusunun kilogram fiyatı 600 lira olarak belirlenmişken, bir dekar alan için 250-300 kilogram yumruya ihtiyaç olduğu belirtildi. Yumruların standart olmadığını, bazıların iri, bazıların ise küçük olabileceğini ifade eden Selçuk, yetiştiricilere dikkat etmeleri gereken noktaları da açıkladı.

Dikkat Edilmesi Gerekenler

Mustahattin Can Selçuk, salep yetiştirmek isteyenlere bazı uyarılarda bulundu: “Bazı haberlere aldanıp kısa sürede çok para kazanmak için bu işe girmeyin. Çünkü dikimi maliyetli, bakımı zor bir bitki. Geniş alanlara ekim yapmak yerine, küçük alanlarda deneme yapmanız daha doğru olacaktır. Üretim tamamen insan gücüyle yapılıyor. Çilek sırtları gibi sırt hazırlanıyor ve yan yana dikim yapılıyor. Yabancı otlanma sorunuyla karşılaşabilirsiniz, ayrıca kimyasal gübre kullanılmıyor. Toprağın süzek olması gerekiyor; su biriken topraklarda yumrularda çürüme ve hastalık riski var. Gölgeleme yapmanız gerektiğini unutmayın; çünkü salep kış bitkisi olarak güneşten hoşlanmıyor. Bu iş, tamamen gözlem ve dikkat gerektiren bir süreç.”

Cezalar ve Koruma Altında

Selçuk, salep bitkisinin suistimale açık olduğunun altını çizerken, bazı kişilerin doğadan toplayarak kendileri üretmiş gibi göstermeye çalıştığını belirtti. “Salep, nesli tükenmekte olan tür ve çeşitlerin ticaretine yönelik koruma altında olan çok kıymetli bir bitkidir. CİTES kapsamında her türlü formunun (yumru, tohum, çiçek) ihracatı yasaktır. Doğadan bir tane dahi koparsanız, biyolojik çeşitliliğe zarar vermekten dolayı 244 bin 315 lira ceza ödemek zorunda kalırsınız” uyarısında bulundu.

Muhabir: Ali Rıza Cesur