ISUBÜ’den Yusuf Dikeç’e Toplumsal Katkı Payesi ISUBÜ’den Yusuf Dikeç’e Toplumsal Katkı Payesi

Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin verilerine göre, Isparta’nın Ağustos 2024 ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12,5 oranında azalarak 33 milyon dolar olarak gerçekleşti. Yılın ilk sekiz ayında ise Isparta’nın toplam ihracatı 289 milyon 521 bin dolara ulaştı.

Madencilik ürünleri, 6 milyon 239 bin dolarlık ihracat hacmi ile Ağustos ayında Isparta’nın en fazla ihracat yaptığı sektör oldu. Bu sektörü, kimyevi maddeler ve mamullerinde 4 milyon 626 bin dolarlık ihracat izledi. Mobilya, kağıt ve orman ürünleri sektörü ise 3 milyon 578 bin dolarlık bir ihracat gerçekleştirdi. Yaş meyve ve sebze sektörü, 3 milyon 500 bin dolarlık ihracat hacmi ile dikkat çekerken, hazır giyim ve konfeksiyon sektöründe ise 3 milyon 112 bin dolarlık bir ihracat yapıldı. Hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamullerinde 2 milyon 358 bin dolar, halı sektöründe 1 milyon 892 bin dolar, çimento, cam seramik ve toprak ürünleri ihracatında ise 1 milyon 625 bin dolarlık bir hacme ulaşıldı. Kuru meyve ve mamullerinde 1 milyon 175 bin dolar, iklimlendirme sanayi ürünlerinde 1 milyon dolar, meyve sebze mamullerinde ise 1 milyon dolarlık ihracat yapıldı.

ITSO Başkanı Çelik, ihracat yapılan ülkeler arasında Amerika Birleşik Devletleri'nin 6 milyon 765 bin dolarlık ihracat hacmiyle ilk sırada yer aldığını ve bu ülkeyi sırasıyla Fransa (3 milyon 636 bin dolar), Almanya (3 milyon 572 bin dolar), Çin (2 milyon 753 bin dolar) ve İspanya'nın (2 milyon 264 bin dolar) takip ettiğini aktardı. Toplamda bu beş ülkeye yapılan ihracatın 19 milyon doları bulduğunu belirtti.

Başkan Metin Çelik, mevcut ekonomik koşullarda ve küresel düzeyde yaşanan zorluklara rağmen Isparta’nın ihracatçılarının üstün performans gösterdiğini belirtti. Ancak, ekonomik zorlukların rekabetçiliği azalttığı ve bu durumun ihracatçılar üzerinde olumsuz etkiler yarattığını ifade etti. Başkan Çelik, “Isparta Ticaret ve Sanayi Odası olarak, ilimizde dış ticareti geliştirmek ve daha geniş bir kitleye yaymak amacıyla eğitim faaliyetlerimizi aralıksız sürdürdük. E-ticaret ve ihracat başta olmak üzere dış ticaret, dijital dönüşüm ve melek yatırım ağı konularında pek çok eğitim semineri düzenledik. Ayrıca, Odamız bünyesinde hizmet veren Teknoloji Transfer Ofisi ve İhracatı Destekleme Ofisi uzmanlarımız tarafından ihracat atölyesi eğitimleri ve firmalarımıza yerinde ücretsiz danışmanlık hizmetleri gerçekleştirildi. İhracat konusunda destek almak isteyen firmalarımız bu hizmetlerden yararlanmak üzere Odamıza başvurabilirler. İhracatçılarımızın karşılaştığı engelleri aşmak ve ihracatımızın sürdürülebilir bir şekilde büyümesini sağlamak amacıyla her geçen gün yenilikçi adımlar atmaya ve faaliyetlerimizi artırmaya devam edeceğiz.” dedi.

Başkan Çelik üretim yapan, istihdam sağlayan ve ülkenin ekonomik gelişimine katkıda bulunan tüm firmalara ve çalışanlara teşekkür ederek başarılarının devamını diledi.

Kaynak: Haber Merkezi