Öne çıkan madde, kentsel dönüşüm ve emsal artışı ile ilgili önemli değişiklikleri içeriyor. Toplantıda, 11 maddeden 1. Fıkra C Bendinde şu düzenlemeye yer verildi:

"Yeni ruhsat alacak binalarda, 2000 metrekare ve üzeri parsellerde verilen %10 ilave emsal oranı ile 5000 metrekare parsel oranında ilave emsal oranına ek olarak, ilave edilecek son emsal oranından hesap etmek kaydıyla, parsel alanı en az 1000 metrekare ve üzeri olup, 6306 sayılı kanun kapsamında riskli yapı şerhi bulunan tüm parsellerde kentsel dönüşümü teşvik amaçlı %10 ilave emsal artışı uygulanır. Ancak, parselin toplam emsal oranı riskli yapı şerhiyle verilen %10 emsal oranıyla beraber hiçbir koşulda 1.60’ı aşamaz. Bu plan notu, yeni yapılaşmaya açılan Fatih Sefer Deregümü Revizyonu, Çünür Mahallesi İmar Alanı, Lagus İlave İmar Alanı, Merkez Isparta İmar Alanı ve bu madde yürürlüğe girdiği tarihten sonra açılacak imar planlarından ve 06.09.2024 tarihinden önce ruhsat almış binalarda uygulanmaz."

SDÜ Yeni Öğrencilere Eğlenceli Bir Uyum Süreci Sunuyor SDÜ Yeni Öğrencilere Eğlenceli Bir Uyum Süreci Sunuyor

Bu düzenleme hakkında CHP grubundan bir şerh bildirildi. Grup, genel olarak karara karşı olmadıklarını belirtti ancak kademeli emsal artışı yapılması gerektiği yönünde bir notları olduğunu ifade etti.

Şu şekilde bir öneri sunuldu: "6306 sayılı kanunla riskli yapı şerhi bulunan binalarda, kademeli bir artış yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Örneğin, 1000 metrekarelik bir arsada 1 riskli yapı varsa, %10 artış veriyoruz. Aynı arsada 10 daire varsa, ona da %10 veriyoruz. Bu durumun adaletsiz olduğunu düşünüyoruz. Gelecek meclis toplantısında, riskli yapı durumuna göre kademeli artış yapılması gerektiğini öneriyoruz. Örneğin, 1-5 arasındaki riskli yapılarda %15, 5-10 arasındaki yapılarda %20 gibi kademe yapılması gerektiğini düşünüyoruz."

Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen ise bu konuya cevaben şunları söyledi: "Daire bazında bir uygulama yaparsak, 50 daireli yerlerde nasıl bir oran verileceğini belirlemek zor olabilir. Bu konuyu istişare etmek ve metrekare bazında karar almak daha uygun olabilir. Bin metrekarelik bir sınır koymamızın nedeni, kentimizin büyük bir kısmının uzun yıllar önce yapılmış eski mahallelerden oluşmasıdır. Müteahhitlerin 200 metrekarelik alanlara teklif vermemesi nedeniyle, bin metrekarelik sınır koyduk. Ayrıca, devletimiz kentsel dönüşüm için birçok harç ve kira yardımı da sunuyor. Bu teşvikler de müteahhitleri ve vatandaşları desteklemekte." dedi. 

Ayrıca CHP meclis üyesi Burak BÜYÜKAŞICI bin metrekare oluşmayacak fırsatların olduğunu belirtti. Bu konuda şöyle bir durum var; "Eskiden yola 100 çıkma vardı. Şuanda yok. Vatandaşın 100 metrekare evi yıkılsa kendisi yapsa 100 metrekareye düşüyor. Müteahhtite yapsa 40 metrekare düşecek. Bizim koyduğumuz şerh, kentsel dönüşümü engellemek hususunda değil. bütün parsellerde yapılmasını istiyoruz" dedi.

Başkan başdeğirmen ; "Yüzde 10 tüm Isparta'ya verildiği zaman bu yüzde 10 kadar tüm ısparta ya yeşil alan oluşturmamız lazım. Nereden oluşturayım? Sizin dediğiniz şekilde olursa 300 metrekarelik kişiye yüzde 10 verirseniz oraya müteahhit gelmez. Biz burada amacımız, vatandaşın birleşerek daha güvenli ve ve müteahhitin iş yapabileceği bir ortamlar. Herkes kendi evini kendisi yapamıyor. O gücü olmadığı için biz buraya 2. bir güç katıyoruz. Yani kendisi 300 metre yapamıyorsa bin metreye birleştiği zaman müteahhit benim yerime yapabiliyor. Birleşemeyenler varsa zaman içinde bir karar daha alırız. " dedi

 Oturuma verilen 10 dakikalık aranın ardından 11. maddenin 1. fıkrasının C. Bendi mecliste kabul edildi. 

Muhabir: Ali Rıza Cesur